
Tomatsoppa med rotfrukter serveras med hembakt bröd
Värmande soppa med fyllig smak
- Allergener:
- Linser
Ingredienser
portioner
- 1.5 kg palsternacka
- 750 g rotselleri
- 1.5 kg morot
- 125 g vitlök
- 750 g gul lök
- 500 g tomatpuré
- 3 dl rapsolja
- 5 kg tomater, tärnade
- 1.5 kg röda linser
- 110 g grönsaksbuljong
- 5 l vatten
- 25 g basilika, torkad
- 225 g chilisås
- 75 g salt
- 5 g svartpeppar
- 5 g chilipulver
Gör så här
- Skala och tärna alla rotfrukterna samt hacka lök och vitlök.
- Fräs rotfrukter, vitlök och lök tillsammans med tomatpuré i olja (fräs i kokkittel/på stekbord eller rosta av i ugn på 180°C i ca 30 min).
- Tillsätt krossade tomater, röda linser, grönsaksbuljong, vatten, torkad basilika och chilisås. Smaka av med kryddor.
- Koka ihop under ca 1 timmes tid.
- Vill man ha en slät soppa mixar man den nu.
- Späd eventuellt med mer vatten för önskad konsistens.
- Tillsätt basilika efter hand vid servering.
Kommentar från författaren
Tips! Det passar utmärkt att tillsätta mjölk, grädde eller annan kokbar mejerivara till denna soppa i slutet av tillagningen för att runda av smakerna. Soppan kan drygas ut med pasta om man så önskar.
- Receptets hållbarhetsscore
-
- Näringsberäkning
- Energi: 621.5 kJ
- Kolhydrater: 16.82 g
- Protein: 4.66 g
- Fett: 5.69 g
- Visa fullständig lista
Dietanpassningar
Innehåller Linser
Receptkommentarer
Inga kommentarer