Tullängens Kebab..ish

Servera med ”klassiska” tillbehör, såsom krispig sallad efter säsong, vitsås, hetsås, salsa, majs, tortilla bröd, klyftpotatis.

Lena Sjöqvist
Kökschef , Restaurang Tullängen
Tillagningstid: 8 tim
Förberedelsetid: 48 tim
  • Förskola , 
  • Grundskola , 
  • Gymnasieskola , 
  • Sjukhus (A-kost) , 
  • Äldreboende , 
  • Hemtjänst , 
  • Middag , 
  • Lunch , 
  • Huvudrätt , 
  • Vegansk , 
  • Vegetarisk
  • Allergener: 
  • Gluten , 
  • Ärtor

Ingredienser

portioner
  • 7.5 kg gråärtor, torkade
  • 2.5 kg solrosfrön, mixade
  • 7 l vetegluten
  • 200 g vitlökspulver
  • 170 g lökpulver
  • 80 g paprikapulver
  • 80 g spiskummin
  • 10 g korianderfrön, mald
  • 100 g svartpeppar, mald
  • 40 g oregano
  • 41/2 dl salt
  • 5 l vatten
  • 2 l rapsolja

Gör så här

    1. Dag 1. Blötlägg bönorna i rikligt med vatten i 24 h.
    2. Dag 2. Skölj av bönorna och koka i nytt vatten i gryta eller i gastrobläck i ugn, tills dom är mjuka, typ pastejkonsistens. Häll av vattnet och riv bönorna med fin trissa i hälldemaskinen. Du har då ca 15 l. bönsmet.
    3. Lägg ner bönsmeten i degblandaren tillsammans med samtliga andra ingredienser. Börja knåda till en jämn fast deg med degkroken. I regel behöver man stanna maskinen flera gånger för att gröpa nere i botten av bunken för att få degen ordentligt blandad. Efter ca 15-20 minuters knådande ska du ha en jämn kompakt deg. VIKTIGT att den är väl blandad till en jämn deg. Dela upp degen i 6 lika stora delar. Platta ut i gastrobläck med bakplåtspapper under. De är då ca 3 cm tjocka.
    4. Sätt ugnen på 100 grader torrvärme, och kör av smeten/degen tills den har en innertemperatur på 100 grader. Detta tar ca 6-8 timmar.
    5. När gräddningen är klar låter du den stå kvar i ugnen över natten i sluten miljö för att torka och sätta sig. (Ungefär som man gör med ett filmjölksbröd).
    6. Dag 3. Dela upp kebaben i lagom stora bitar för att få plats i hällde maskinen. Sätt i en skiva med 2 mm blad och skiva kebaben som om den vore vitkål.
    7. Inför servering, lägg upp den skivade kebaben på gastrobläck, ca 8 st och häll på 2,5 dl olja på varje bläck och blanda runt och kör av kebaben på 140 grader torrvärme i 10 minuter
    8. Klart att servera med klassiska tillbehör!
Receptets hållbarhetsscore

Dietanpassningar

Innehåller Gluten och Ärtor


Remixa

Gillade du receptet men gett det en liten tvist?
Remixa och spara för dig själv eller dela med alla.


Receptkommentarer

Inga kommentarer