Vegetarisk lasagne med parmesan och ruccola

En vansinnigt fräsch och smarrig pastarätt fullspäckad med godsaker.

Orkla FoodSolutions
Företagsvän till Frisk Mat, Orkla FoodSolutions
Tillagningstid: 30 min
Förberedelsetid: 2 tim
  • Allergener: 
  • Gluten , 
  • Laktos , 
  • Soja

Ingredienser

portioner

Sojognese

  • 5 kg formbar vegetarisk sojafärs, Anamma
  • 3 kg vegofärs Soja, Anamma
  • 2 kg vegoskinkfärs, Anamma
  • 10 kg krossade tomater
  • 4 kg tärnad gul lök
  • 250 g vitlök, hel, pressad
  • 1.5 kg zucchini, tärnad
  • 1.5 kg morot, finriven
  • 1.5 kg röd paprika, tärnad
  • 20 g timjan, torkad
  • 40 g oregano, torkad
  • 40 g basilika, torkad
  • 20 g dragon, torkad
  • 2.5 l vatten
  • 1.5 l vegetarisk fond, flytande koncentrat, lågsalt
  • 100 g salt
  • 10 g svartpeppar, mald
  • 150 g rödvinsvinäger
  • 400 g matolja
  • 40 g paprikapulver
  • 20 g curry
  • 300 g tomatpuré, Felix
  • 50 g sambal oelek
  • 50 g råsocker

Bechamel

  • 10 l mjölk, standard 3%
  • 2 l vatten
  • 2 l matlagningsgrädde
  • 300 g vetemjöl
  • 200 g smör och rapsolja
  • 80 g salt
  • 20 g tabasco
  • 150 g vinäger, vitvin eller äppelcider

Montering

  • 10 kg lasagneplattor
  • gratängost, riven

Till servering

  • 1.5 kg ruccola
  • 3 g parmesan, riven
  • vinegrette

Gör så här

  • Sojognese

    1. Svetta gul lök och vitlök i matolja tills löken är mjuk och blank.
    2. Tillsätt curry, paprikapulver, rivna morötter, tärnad paprika och zucchini, tomatpuré samt timjan. Låt fräsa med några minuter.
    3. Häll i krossade tomater, vatten, fondkoncentrat, oregano, basilika, dragon, sambal, salt och råsockret. Låt såsen koka långsamt i en timme.
    4. Tillsätt vegofärserna och späd eventuellt med vatten om det behövs. Låt det få ett snabbt uppkok.
    5. Smaka av med peppar, vinäger och eventuellt salt.
    6. Kyl ner såsen och förvara i kyl.
  • Bechamel

    1. Koka upp mjölk, vatten, matlagningsgrädde, salt och tabasco.
    2. Blanda ihop vetemjöl med smält smör och rapsolja till en redning.
    3. Skeda ner redningen i den kokande gräddmjölken och låt koka i minst 5 minuter under omrörning.
    4. Smaka av med vinäger och kyl ner bechamelen.
  • Montering

    1. Montera lasagnen genom att varva sojognese, bechamel, lasagneplattor och riven ost i bleck.
    2. Ställ in lasagnen i 220 grader varm ugn (viktigt) och grädda i ca 30 minuter tills pastan är precis mjuk.

Kommentar från författaren

Sojognesen funkar utmärkt att frysa. Perfekt att plocka fram och späda till en soppa eller bara ha i reserv.

Näringsberäkning
  • Energi: 3 559.11 kJ
  • Kolhydrater: 97.3 g
  • Protein: 43.21 g
  • Fett: 28.5 g
Visa fullständig lista

Dietanpassningar

Innehåller Gluten, Laktos och Soja

Utan Gluten: glutenfri pasta, majsstärkelse

Utan Laktos: laktosfria produkter

Utan Soja: Anamma formbar ärtfärs


Remixa

Gillade du receptet men gett det en liten tvist?
Remixa och spara för dig själv eller dela med alla.


Mer om måltidsupplevelsen

Näringsberäkning

  • Energimängd
    kJ
    3 559.11 kJ
    kcal
    833.32 kcal
  • Energiinnehåll
    Kolhydrater
    97.3 g
    Protein
    43.21 g
    Fett
    28.5 g
    Mättat fett
    8.53 g
    Enkelomättat fett
    11.25 g
    Fleromättat fett
    6.55 g
    Fibrer
    14.38 g
    Salt
    3.52 g
    Sockerarter
    14.35 g
    Järn
    6.22 mg
    Folat
    208.97 µg
  • Vitaminer
    B12
    0.76 µg
    C-vitamin
    44.19 mg
    D-vitamin
    0.04 µg
  • Omega 3
    EPA
    0 g
    DHA
    0 g

Receptkommentarer

Inga kommentarer