Vegetarisk svinnsmart lasagne

En blomkålssoppa eller broccolisoppa kan bli till en god krämig lasagne = svinnsmart. I göttfärssåsen används salladsrester som är över.

Pernilla Dierks
Köksmästare , Härlandatjärnskolan – restaurang kliMATslottet
Tillagningstid: 30 min
Förberedelsetid: 40 min
  • Förskola , 
  • Grundskola , 
  • Gymnasieskola , 
  • Sjukhus (A-kost) , 
  • Äldreboende , 
  • Hemtjänst , 
  • Lunch , 
  • Huvudrätt , 
  • Middag , 
  • Lakto-ovo
  • Allergener: 
  • Bönor , 
  • Laktos , 
  • Mjölkprotein , 
  • Ärtor

Ingredienser

portioner

Svinnsmart göttfärssås

  • 4 st gul lök, hackade
  • 2 st vitlök
  • 500 g grönsaksrester
  • 4 msk tomatpuré
  • 2 l krossade tomater
  • 1 msk balsamvinäger
  • 2 msk socker
  • oregano, efter egen smak
  • basilika, efter egen smak
  • 2 kg baljväxtfärs
  • salt, eller grönsaksbuljong

Blomkålssoppa/bechamelsås

  • 1 st gul lök
  • 300 g blomkålsblast
  • 2 dl potatismos
  • 3 dl vatten
  • 11/2 dl matlagningsgrädde
  • salt, eller grönsaksbuljong
  • vitpeppar, efter egen smak

Montering av lasagne

  • 6 st lasagneplattor, ca
  • 1 l riven ost

Gör så här

  • Svinnsmart göttfärssås

    1. Fräs löken med kryddorna och tomatpurén.
    2. Tillsätt övriga ingredienser och koka ca 10 min.
    3. Mixa med slät med stavmixer.
    4. Tillsätt baljväxtfärsen och koka en stund till. Smaka av.
  • Blomkålssoppa/bechamelsås

    1. Fräs löken i en kastrull.
    2. Tillsätt resterande ingredienser och mixa ihop till en blomkålssoppa.
  • Montering av lasagne

    1. Varva göttfärssås och blomkålssoppan med lasagneplattor och avsluta riven ost.
    2. Kör på gratängprogram i ugnen – eller på 180 grader ca 30 minuter.

Dietanpassningar

Innehåller Bönor, Laktos, Mjölkprotein och Ärtor


Remixa

Gillade du receptet men gett det en liten tvist?
Remixa och spara för dig själv eller dela med alla.


Receptkommentarer

Inga kommentarer