Aktuellt från föreningen

Två år med Frisk Mat: att tänka svinnsmart

Aktuellt från föreningen

Två år med Frisk Mat: att tänka svinnsmart

Under de senaste två åren har vi utforskat en mängd olika ämnen för att guida våra läsare i att göra matval som främjar hållbarhet, välbefinnande och hälsa. I den här artikelserien tar vi en titt tillbaka på några av våra mest populära ämnesområden och sammanställer delar av vad som skrivits på ämnet sedan inspirationsbanken lanserades. Tredje delen handlar om hur man ska tänka svinnsmart.

Matsvinn är den mat som kastas bort eller förloras längs produktions- och distributionskedjan, från jordbruksproduktion till konsumtion. Det kan inkludera oanvända rester från matlagning, överblivna portioner på restauranger eller mat som förfaller i hemmen på grund av dålig planering eller felaktig förvaring. Matsvinn är ett globalt problem med allvarliga konsekvenser för miljön, ekonomin och resursförbrukningen.


Läs mer

Att minimera matsvinn och återanvända rester är inte bara miljövänligt utan också ekonomiskt och praktiskt. Pernilla Dierks, köksmästare på Härlandatjärnskolan i Göteborg, delar med sig av några enkla tips för att hantera matrester och göra dem till goda rätter. Här kommer du till artikeln.


På Lövängsskolan lyckades man att minska matsvinnet drastiskt, från 8 kg till endast 700 g tallrikssvinn, genom envishet och barnens deltagande. En del av det effektiva svinnarbetet är att använda hela råvaran och att vara kreativ i köket. Kommunikation, särskilt med barnen, är nyckeln till att minska svinnet. Passion och engagemang kan förändra inte bara skolkökets rutiner, utan också elevernas syn på mat och resurser.


Läs mer

Ivan Henriksen, med över 35 års erfarenhet i köksbranschen, har blivit en ikon inom skolköken med sitt engagemang för matlagning och hållbarhet. Här kommer du till artikeln.



Enligt de globala hållbarhetsmålen ska matsvinnet halveras fram till 2030. Med över 1,1 ton slängd mat i Sverige 2020 är problemet påtagligt. För att adressera detta har Christian Petterson och medgrundaren Morgan Kroon startat Meal Makers, en digital marknadsplats som fokuserar på att minska livsmedelsavfallet från producenter till köpare.


Läs mer

Att köpa genom Meal Makers kan innebära prisrabatter på 30–90%, beroende på produkternas hållbarhet. Detta har lett till att skolor och andra köpare kan spara betydande summor och få en större flexibilitet i sina inköp. Meal Makers erbjuder enkla kontoregistreringar för både producenter och slutkunder och ser fram emot att fortsätta sin kamp mot matsvinnet genom innovation och samarbete. Här kommer du till artikeln.


Matsvinn är ett stort problem som måste tacklas för att uppnå FN:s globala mål för hållbar utveckling. I Sverige står hushållen för över 70 procent av matsvinnet. Att minska matsvinnet kan ha enorma fördelar, inklusive att spara vatten, minska växthusgasutsläpp och att bekämpa hungern globalt. Det är nödvändigt att öka medvetenheten och vidta åtgärder för att minska matsvinnet och skapa en mer hållbar framtid.


Läs mer

Minska matsvinnet och förvara som en matsvinnsmästare. Här kommer du till artikeln med tips om hur man förvarar sin mat bäst och därmed minskar svinnet.


För att undvika matsvinn och laga mat mer hållbart är det viktigt att hålla god hygien i köket, anpassa portioner efter behov och skapa en lugn och avslappnad atmosfär vid måltiden. Rensa kylskåpet regelbundet och planera in restfester för att äta upp maten innan den blir dålig. Använd en ny sked vid provsmakning och undvik dubbeldippning för att förlänga matens hållbarhet. Genom att följa dessa enkla råd kan du minska matsvinnet och bidra till en mer hållbar matkonsumtion.


Läs mer

Det är enkelt att laga utan att svinna! Det handlar om att anpassa mun efter matsäck och plånbok, att våga fråga och att med fantasi och lekfullhet laga mat som blir uppäten av dem som ska äta. Här kommer du till artikeln.

Dela: