Hur ska man planera användningen av sitt matsvinn på bästa sätt?
Planera, planera, planera – det är en av nycklarna till att bli effektiv i minimeringen och återanvändningen av sitt matsvinn. Men ibland är tiden knapp, se då till att frysa in dina matrester och spara till en annan dag. Det är ett av tipsen som Pernilla Dierks – köksmästare på Härlandatjärnskolan i Göteborg – delar med sig av i den här receptguiden.
Ta hand om gammalt bröd
Frys in alla torra brödskivor du har över. Sen är det bara att ta fram och torka och riv till ströbröd. Använd sedan det frysta brödet och baka t ex "brödpåbröd".
Ett receptexempel får du här:
Vad ska jag göra med alla små-rester från salladsbuffén?
Frys in alla grönsakrester som blir över och gör ett storkok av dem. Koka allt och ha i krossade tomater och tomatpuré. Mixa sedan ihop med en stor stavmixer. Denna svinnsmarta sås kan man använda till mycket: lasagne, soppor, pastasås och som grund i olika grytor.
Här får du ett exempel på en svinngod lasagne:
Soppa! Svinnsmartast av allt?
Soppor är perfekta att använda till ”restfester”:
- Blomkålssoppan kan användas till en krämig lasagne.
- Indisk linssoppa kan vara en perfekt grund till en kycklinggryta.
- Broccolisoppa kan bli till en krämig pastasås (toppa med massa vitlöksrostad broccoli).
Fler svinnsmarta recept från Pernilla:
Varför är det viktigt att ta vara på sitt matsvinn?
Matsvinn är inte bara ett ekonomiskt och etiskt dilemma utan har även en betydande inverkan på miljön. Enligt FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) står matsvinn för cirka 8% av de globala växthusgasutsläppen, och cirka en tredjedel av all producerad mat globalt sett slängs.
Vill du läsa mer om matsvinnsarbete kan vi tipsa om de här artiklarna: