Matsvinn

Bäst före men inte dålig efter

Matsvinn

Bäst före men inte dålig efter

Europeiska kommissionen menar att mellan 15-33% av matsvinnet uppstår med anledning av att datummärkningen tolkas felaktigt. Alltså driver datummärkningen i sig på matsvinnet till helt ohållbara nivåer. Vi kan bättre än så här men då måste myndigheter och EU steppa upp!

Det är ett vanligt missförstånd att datummärkningens bäst före-datum skulle betyda att maten blir dålig när den passerat detta datum. Folk blandar ihop bäst före-datumet med sista förbrukningsdatumet och många slänger därför stora mängder mat i onödan lite på autopilot.

Du kanske redan vet att ”bäst före” i själva verket är den dag då mat eller dryck håller samma höga kvalité som då de lämnade fabriken, köket, bageriet, bryggeriet, mejeriet osv? Ändå finns ett missförstånd djupt rotat missförstånd och många som missuppfattar bäst före-datumet för sista förbrukningsdag.

En svensk studie har visat att trots att flera numera vet skillnaden är det ändå många som slänger mat som närmar sig bäst före-datum. Det är därför hög tid att vi delar tips som ger ny kunskap, nya verktyg och som skapar matsvinnshjältar!


Titta + Lukta + Smaka

Ta för vana att titta, lukta och till sist smaka om du är osäker på kvalitén på maten eller drycken. Men du kan behöva vara försiktig med  att provsmaka särskilt om du själv tillhör en riskgrupp. Mat och dryck som blir dålig med tid luktar och smakar nästan alltid illa.

Mat med marginal

Räkna med att bäst före-märkningen är väl tilltagen. Hållbarheten påverkas på vanliga livsmedel och olika varor kan klara sig långt efter bäst före-datumet.

Gammal är äldst

Prata gärna med gamla släktingar eller bekanta som kan berätta hur man behandlade mat och tänkte om livsmedelssäkerhet före 1980-talet då datummärkningen infördes.


Ta för vana att titta, lukta och till sist smaka om du är osäker på kvalitén på maten eller drycken.


Handla på kort datum

En del matbutiker och grossister säljer mat som närmar sig bäst före-märkningen till rabatterat pris. Dessa handlare bör man förstås stötta genom att handla av det utbudet samt tacka och peppa dem!

Berätta för andra att du räddar mat

Vissa matbutiker, men också producenter och grossister, tycks tro att de inte får sälja mat och dryck även då de ibland har många månader (t ex vid torrvaror) kvar till bäst före-datum. Andra har bara ont om tid, saknar kunskap eller prioriterar inte att minska matsvinnet. Man kan hjälpa dem genom att tipsa om den här artikeln, Matsvinnet.se och om Livsmedelsverkets sida . Man kan också låta sina leverantörer veta att man gärna vill rädda mat och handla produkter med kort bäst före-datum. Våga visa lite matsvinnsvett och civilkurage. Vi behöver utmana färskhetsnormen och visa vår konsumentmakt.

Ställ krav tillbaka

Den oavsiktliga desinformation som datummärkningen innebär är delvis känd hos ansvariga myndigheter och lagstiftare. Men vi behöver påverka EU och Sverige att göra mer. Via Matsvinnet.se kan vi driva frågor som rör exkludering av vissa varor från datummärkning och att börja med mer verklighetsanpassade och generösa datum.


För fler tips om olika livsmedels hållbarhet följ Matsvinnet.se på Facebook , Twitter , Instagram , YouTube och LinkedIn och även våra andra Tips och Nyheter .

Dela: