Matsvinnet.se

Förvara som en matsvinnsmästare

Matsvinnet.se

Förvara som en matsvinnsmästare

Förvara rätt: var sak på sin plats, rätt förpackning och förvaring, bra hygien och lite livsmedelskunskap gör susen mot onödigt matsvinn! Här kommer lite tips på vad du ska tänka på.

Håll rent

Tvätta händerna ordentligt. Använd köksutrustning och förpackningar som är ordentligt rena. Glas och metall är oftast bättre än plast som är svårare att diska i de högre temperaturer som dödar bakterier.

Håll tätt

Skaffa tätslutande förpackningar eftersom de förpackningar som släpper in luft skapar bakterier och annat som kan förkorta hållbarhetstiden. Du kan använda en vakuummaskin eller skapa en konstgjord vakuumeffekt genom att pressa eller “suga” ut luften.

Din vän värmen

Diska eller hetta upp förpackningar som du ska förvara maten i så att bakterier dör. Att köra glasburkar i ugn i 100 grader ger mat/dryck lång hållbarhet. Hett-e-bra!


Varde mörker

Solljus försämrar och bryter ner en del mat och dryck snabbt. Mörka glasförpackningar och metallburkar är bra husmorstips. 

Snabbkylning

Ställ in kylvaror i kylen respektive frysen så fort som möjligt efter tillagning. Ett sätt att spara tid och energi och att förlänga livet på din kyl och frys är att kyla varm mat i tillslutna behållare i vattenbad eller utomhus när där är svalt.

Sänk och mät temperaturen

Rekommenderad temperatur för minskat matsvinn:
Kylskåp 4-5°C, sval 6-12°C, frys -18°C.
Använd en termometer som du kan flytta runt för att se var det är varmast och kallast. Kött- och mejerivaror förvaras där det är som kallast och grönsaker vill ha lite varmare. Livsmedelsverket har med svinniskan tagit fram två passande begrepp: #kylchilla [tjyyl:tjillah] Att sänka temperaturen i kylen och sedan chilla, maten håller ju längre! och #grönchilla [grön-tjillah’] Att förvara grönsaker i kylen så att de håller längre. Läs mer om att stoppa matsvinnet på livsmedelsverket.se/svinniska .


Märk upp maten

Glas, metall och plastförpackningar märks med datum och innehåll på t ex frystejp eller etiketter. Det gör det lätt att prioritera och välja rätt mat.

Koll på läget

Förvaras mjöl och liknande i skåp ovanför kyl/frys där det ofta är varmt? Det  förkortar hållbarhetstiden och försämrar dess kvalitet. I ett svalskåp förvaras med fördel rotfrukter, vissa grönsaker och frukter. Vissa kolonialvaror som pasta och ris vill förvaras mörkt. Det är alltid bra att skaffa sig lite allmänt “matsvinnsvett” genom att söka information samt lära från en äldre och erfaren generation.