
Tips för dig som vill laga mat och dryck utan svinn
Tips för dig som vill laga mat och dryck utan svinn
Det är enkelt att laga utan att svinna! Det handlar om att anpassa mun efter matsäck och plånbok, att våga fråga och att med fantasi och lekfullhet laga mat som blir uppäten av de som ska äta. Plättlätt! Nu åker vi!
Tvätta händerna
Att först tvätta händer, diska skärbrädor, knivar och andra kökstillbehör ordentligt är A och O för att inte sprida smitta och bakterier eftersom det kan förkorta livsmedlets livslängd. ”Lite skit rensar magen” säger vissa. Men hand och livsmedelshygien har aldrig varit mer på tapeten än idag och kan minska det onödiga matsvinnet!
Satsa på säkra kort
Det är ofta helt OK att laga samma mat flera dagar i rad. Eller med någon dags mellanrum. Eller variera med viss kreativitet. Det är viktigare att maten äts upp än att den är vansinnigt varierad. Det kan vara roligt att variera sig, men gör det med viss försiktighet och anpassa dig till de som ska äta.
Restfest är den mest hållbara, klimartsmarta och prisvärda maten som finns!
Våga fråga
Ta reda på vad de som ska äta maten tycker om för mat, vad de ätit tidigare och förstås om hen har allergier eller andra preferenser. Inte minst mängden mat/dryck som serveras bör anpassas till den som ska äta/dricka.
Kan själv
Låt de du serverar ta ansvar för sin egen portionsstorlek och passa på att påtala vikten av att äta upp – gör det till en rolig tävling att äta upp allt! Och våga fråga!
Lugn och ro
Att skapa en avslappnad miljö minskar matsvinnet. För hög ljudnivå eller att det är stökigt på andra sätt vid måltiden stör viljan att sitta kvar och äta upp. Detta har noterats inte minst i offentliga måltider men även i dagens ständigt uppkopplade och snabba samhällen. En lugn måltid påverkar också den mentala och fysiska hälsan positivt.
Kylskåpsstädning
Rensa återkommande ut och städa främst kylskåp för att motverka att bakterier sprids, vilket annars bidrar till onödig matsvinn. Laga mat på det du hittar innan det hinner bli dåligt. Se nästa tips..
Restfest
Om du planerar in veckovisa eller månadsvisa restfester och gör återkommande svinnventering kan du äta och dricka maten INNAN den riskerar bli till matsvinn i onödan. Restfest är den mest hållbara, klimartsmarta och prisvärda maten som finns!
Var noga med hygienen
Att skydda mat och dryck mot bakterier förlänger som bekant hållbarheten. Använd därför en ny sked när du provsmakar om maten ska kylas och ätas senare så kan du minska svinnet av det skälet. Och du – dubbeldippa inte!
Livsmedelsverket + svinniska = sant
Livsmedelsverket har med svinniskan lanserat ett antal passande och roliga begrepp som passar perfekt för att påminna om behovet av att laga och äta upp maten.
Svinniska
#grytmaxa [gryt-maks-ah’]
Att kasta i några extra ingredienser som har passerat bäst före-datum i långkoket.
#kaoskomponera [’kaos:komp-ånerah]
Att fantisera ihop nya rätter av sådant som annars skulle slängas.
#dekantera [de-kant:erah’]
Att skära bort möglet från kanten på hårdosten – ingen fara att äta resten.
#befrukta [be:fruktah’]
Att mixa en smoothie av frukten som håller på att bli för gammal.
#menyflexa [meny:fleksa’]
Att improvisera fram en annan måltid än den planerade …när livspusslet ändras.
#nytt-i-panna [nytt-i-pannah’]
En måltid gjord på veckans rester.
#restotto [’rest:ottoh]
Festrätt gjord på riset som blev över.
#alltätare [allt-äta:reh’]
En person som äter allt på tallriken och inte slänger något.
Matsvinnets Recept + Gottihop
Du kan göra som många andra och använda Matsvinnets populära recept som minskar matsvinnet utifrån teman: bananer, pasta, såser och festmat.
Vill du ha fler recept och andra tips? Har du själv tips du vill dela med dig av på matsmarta, klimartsmarta matsvinnstips? Följ oss på Linkedin , Instagram , Twitter , YouTube och Facebook .