
Hälsa på Maten
Hälsa på Maten
Har du problem med bångstyriga barn som blänger misstänksamt på tallrikens gröna delar? Med materialet Hälsa på Maten kan den bilden snart vara ett minne blott – även om det serveras broccoli.
Hälsa på Maten – Orklas FoodSolutions kloka kokbok, visar vägen till en hälsosam relation med mat genom rolig pedagogik, enkla recept och lärorik information om vad du ska äta om du vill bli stor och stark. Forskning visar att barn får bättre självförtroende, godare matvanor och blir mer nyfikna på ny mat när de själva är med och lagar den. Med den insikten har Orkla tagit fram konceptet Hälsa på Maten, som bland annat inkluderar en ovanligt klok kokbok.
– Boken är fullpackad med enkla och pedagogiska recept för frukost, lunch och mellis som varvas med tips som hjälper barn och vuxna att enkelt samarbeta i köket för att på så vis skapa roliga vanor kring mat och matlagning. Det är som ett allt-i-ett-material för skolor, förskolor, fritids och skolkafeterior samt föräldrar till både små och stora barn, berättar Ann Rebenstam, Activation Team Manager på Orkla FoodSolutions.

Hälsa på Maten är utvecklat tillsammans med en rad experter inom området, såsom forskare, folkhälsoutvecklare, kostchefer, pedagoger och kockar. Dessutom är materialet format med Livsmedelsverkets rekommendationer som grund.
– Vi vet att vanor som rör mat och hälsa tar form i tidig ålder. Därför tycker vi att det är viktigt att väcka intresset och framför allt förståelsen för mat och matlagning hos samhällets allra minsta. Skolan visar upp ett gott föredöme när de introducerar råvaror för barn i tidig ålder. Det är mer eller mindre avgörande för våra ungas hälsa och i det långa loppet även för klimatet.
När barnen upptäcker nya råvaror, maträtter och recept i skolan kan de i sin tur ta med sig kunskapen hem och fortsätta matresan med sina föräldrar. Vem vet, kanske kan de till och med lära ”päronen” något nytt.
– Det blir ett sätt att sprida goda vanor vidare. Barnen kan enkelt vara med under matlagningen eftersom recepten är pedagogiska och lätta att förstå. När de får genomföra enkla uppgifter växer självförtroendet och de blir mer nyfikna på att fortsätta experimentera.
Utöver den kloka kokboken ingår färdiga och näringsberäknade menyer, receptfilmer, uppslag med pedagogik kring mat vi äter och inte äter, lärorika affischer, faktablad om råvaror, matpyramiden och en frågesport! Allt för att barnens ska lära sig sambandet mellan hälsa och mat.
– Under 2023 kommer vi även släppa en uppföljare till vår kloka kokbok, samt nya receptfilmer och pedagogiska uppslag, avslutar Ann Rebenstam.
Vill du veta mer?
På www.halsapamaten.se finns all info om kokboken och möjlighet att ladda ner samt för offentliga kunder att beställa material.