Hållbarhet

Lathund med argument för att välja ekologiskt

Hållbarhet

Lathund med argument för att välja ekologiskt

De flesta av oss vill kunna göra något konkret som kan påverka världen på ett positivt sätt och då är val av ekologiska råvaror ett av de enklaste sätten för att minska matens miljöpåverkan. I ekologisk produktion är målet att skapa lokala kretslopp med få insatsmedel.

I ekologisk odling används:

- inte konstgödsel, vilket bidrar till mindre klimatpåverkan. Vid tillverkning och användning av konstgödsel som används i oekologisk odling bildas lustgas som är en kraftig växthusgas, ca 300 x kraftigare än koldioxid

- naturligt gödsel och foderrester, fodret ska till stor del komma från den egna gården

- inga naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel där vissa dessutom är hormonstörande

- varierande växtföljd med bland annat vallodling som är ett sätt att bekämpa ogräs naturligt

- inte lika mycket kväve som i den oekologiska odlingen vilket innebär mindre kväveförluster som bidrar till övergödningen

- inte genmodifierat utsäde och inga genmodifierade grödor


Ekologisk odling är bra för:

- våra vattendrag, sjöar och åar eftersom inga kemiska naturfrämmande bekämpningsmedel är tillåtna

- djurvälfärden, respekten för djurens behov sätts i fokus. Fodret ska vara ekologiskt odlat, slakten ska vara skonsam

- den biologiska mångfalden, t ex på ekologiska gårdar finns i genomsnitt 50 procent fler arter av växter och pollinerare än på konventionella gårdar. Jordarna innehåller fler daggmaskar och mikroorganismer

- bondens hälsa, eftersom det inte används kemikalier


Ekologiska djurgårdar skapar:

- öppna landskap och naturbetesmarker

- större kolinlagring än i oekologisk odling p g a större arealer av vallodling, som är en blandning av gräs och örter

- bördigare jordar med högre mullhalt som också gör jordarna bördigare för framtiden. Jordar med hög mullhalt gör att växter kan hämta näring och vatten djupare ner och vattnet kan hållas kvar bättre och klara torka bättre nu när klimatet blir varmare. Detta kallas också god jordhälsa, alltså friska jordar med hög biologisk aktivitet


Fem viktiga varor att välja ekologiska
  1. Kaffe
  2. Bananer och vindruvor
  3. Mejeriprodukter
  4. Kött
  5. Potatis
Dela: