Hållbarhet

”Make Waste Taste” – 5 smarta tips på hur du förvandlar svinn till win-win

Hållbarhet

”Make Waste Taste” – 5 smarta tips på hur du förvandlar svinn till win-win

En av de vanligaste frågorna vi får är hur man ska minska matsvinnet i sin verksamhet. För att svara på den frågan har Orkla har tagit fram en Svinnskola som vi kallar ”Make Waste Taste”. Den är laddad med enkla verktyg för att komma igång med svinnarbetet.

Innan Orkla satte ihop utbildningen gjorde de en undersökning bland restauranger och storkök för att ta reda vad man behöver för att minska matsvinnet. En av frågorna handlade om vad man behöver hjälp med. Högst upp på listan kom utbildning och inspiration. Här nedan är hela listan.

Vad behöver du för hjälp för att minska matsvinnet?
  1. Utbildning och inspiration – 25%
  2. Mer internt samarbete, förbättringar behövs – 24%
  3. Ansvar hos gästen, utbilda gäster – 22%
  4. Bättre måltidsmiljö – 7%
  5. Mindre stress i arbetet, fler anställda behövs – 5%
  6. Vetskap om antal gäster – 4%
  7. Övrigt – 13%

Utifrån undersökningen har Orkla tagit fram utbildningen ”Make Waste Taste” där det gås igenom allt från hur du ska styra upp inköp och förvaring till konkreta recept på hur du gör ”waste tasty”!


5 smarta tips på hur du jobbar svinnsmart i köket:

Inköp/Planering

Våga vara kort på råvaror inför service och ha alltid en plan för vad du kan ersätta dagens lunch med (så kallade nödraketer), om rätten tar slut mitt i service. På detta sätt blir du samtidigt av med något i kylen.


Inköp/Planering


Förvaring

Tänk igenom hur du förvarar rester på bästa sätt. Ha alltid en 1-2-3 lag i kylen för att kunna pickla överblivna grönsaker. Och se din frys som ett kassavalv där du kan spara ihop till en hel servering, inte en utdragen process där råvaror förvandlas till sopor.


Förvaring


Tillagning

Tillaga dina råvaror på ett sätt så att de bibehåller sin volym och sin smak, det blir både godare och mer ekonomiskt. Planera även så att du inte börjar med att tillaga all mat, tillaga istället lite åt gången så att du hela tiden kan servera nylagad mat.


Tillagning


Servering

Med bra matsalsarbete kan du styra gästen att välja det du vill bli av med. Gör något riktigt gott av det du har lite av och sälj det som dagens special till ett bra pris. Både gästen och du ska vinna på att vara svinnsmarta!


Servering


Upcycling

Vad kan du ”upcycla” i köket? Låt puts från fisk bli en del av en fisk & skaldjurs-lasagne, toppa med skalade räkor så har du en toppen-rätt! Tänk hela tiden ett steg längre så blir du automatiskt svinnsmart. Är du med?


Upcycling


Svinnbovar & trestegsraketer

I undersökningen var det framförallt sex råvaror eller rester som ofta blev till svinn, så kallade svinnbovar. Du ser dem i listan här nedan.

Sex vanliga svinnbovar:

  1. Grönsaksrens
  2. Gurka
  3. Frukt
  4. Mjölk och grädde
  5. Potatis
  6. Ris

I svinnskolan ”Make Waste Taste” lär vi på Orkla ut hur du förvandlar dessa svinnbovar till nya goda rätter. Vi brukar tala om tre-stegsraketer, vilket betyder att det finns en plan för hur du använder rätterna mer än en dag.


För mer info och bokning

Det här är som sagt ett litet smakprov. Boka in dig och kollegorna på ”Make Waste Taste” och kom igång med arbetet för att minska matsvinnet. Kontakta din säljare eller mejla direkt till ann.rebenstam@orklafoods.se

Nu kör vi – let´s make waste taste!

Dela: