De minsta barnen visar vägen mot en hälsosammare framtid – och det är vår uppgift att se till att den positiva trenden fortsätter!
Små barns matvanor har förbättrats jämfört med för två decennier sedan. Idag äter barn mer frukt och grönsaker, samtidigt som de minskar sitt intag av rött kött och socker. Även om utvecklingen går i rätt riktning, finns det fortfarande förbättringsområden. Detta framgår av en ny undersökning från Livsmedelsverket.
Små barns matvanor har förbättrats jämfört med för två decennier sedan. Idag äter barn mer frukt och grönsaker, samtidigt som de minskar sitt intag av rött kött och socker. Även om utvecklingen går i rätt riktning, finns det fortfarande förbättringsområden. Detta framgår av en ny undersökning från Livsmedelsverket.
I studien har Livsmedelsverket kartlagt matvanorna hos barn på 1,5 och 4 år. Det är första gången man undersökt 1,5-åringarnas kost, vilket gör resultaten särskilt intressanta. Matvanorna hos 4-åringar undersöktes senast 2003.
– Det är väldigt positivt att utvecklingen går åt rätt håll, att små barn äter mer hälsosamt än tidigare. De flesta barn äter frukt och grönt varje dag och även om hälften av 4-åringarna äter för mycket socker, äter de betydligt mindre godis, saft och snacks än barn som var fyra år 2003, säger Lotta Moraeus, dietist på Livsmedelsverket.
Yngre barn äter generellt bättre än äldre då studien visar att 1,5-åringarna proportionellt sett äter mer frukt och grönsaker än 4-åringarna. Dessutom konsumerar de betydligt mindre socker i olika former.
– Det skulle vara fantastiskt om 4-åringarna fortsatte äta lika bra som de gjorde när de var yngre. Nu lägger de bland annat till mer godis, snacks och söta drycker men ökar inte på frukt och grönt trots att de äter mer mat, säger Lotta Moraeus.
Trots positiv utveckling finns utrymme för förbättring. Hälften av 4-åringarna äter fortfarande mer socker än rekommenderat, och många barn får i sig för mycket mättat fett och salt. Dessutom äter både 1,5-åringarna och 4-åringarna mer rött kött och charkprodukter än vad som anses hälsosamt.
Fakta från undersökningen
- De flesta barn äter grönsaker eller frukt varje dag, i snitt cirka 275 gram per dag.
- Hälften av 1,5-åringarna och 65 procent av 4-åringarna äter mer än 350 gram rött kött och chark per vecka.
- Nästan alla äter fisk. Knappt en tredjedel äter fisk 2–3 gånger i veckan.
- Nästan hälften av 4-åringarna äter för mycket socker.
- 15 procent av 4-åringarnas kaloriintag kommer från godis, kakor, saft och snacks. Det är betydligt mindre än 2003, då 23 procent av kaloriintaget kom från sötsaker och snacks.
- Barnen får generellt i sig tillräckligt av de näringsämnen de behöver och risken för brist på vitaminer eller mineraler bedöms vara liten.
Artikeln är baserad på ett pressmeddelande från Livsmedelsverket. Läs mer här .