Vad säger Livsmedelsverket

Nya kostråd: Mer grönt och fullkorn – mindre socker och snacks

Vad säger Livsmedelsverket

Nya kostråd: Mer grönt och fullkorn – mindre socker och snacks

Livsmedelsverket har presenterat uppdaterade kostråd för vuxna, med målet att främja både hälsa och hållbarhet. Råden betonar vikten av att äta mer frukt, grönsaker, baljväxter, fisk och fullkornsprodukter. Samtidigt uppmanas vi att minska intaget av godis, sockersötade drycker, fikabröd och snacks – livsmedel som främst bidrar med så kallade "tomma kalorier". Kött kan gärna ingå i kosten, men i begränsade mängder.

Även små förändringar i kostvanor kan göra stor skillnad. Ohälsosam kost är, näst efter tobak, den främsta riskfaktorn för sjukdom i Sverige. Enligt Livsmedelsverket skulle över 100000 fall av cancer och hjärt-kärlsjukdom kunna förebyggas årligen om alla åt enligt råden.

– Det krävs inte stora förändringar. Varje steg mot bättre matvanor har en positiv effekt, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist och projektledare.

Kostråden bygger på vetenskaplig evidens och fokuserar på vad som är bäst för hälsan. Men de tar också hänsyn till miljö, livsmedelsproduktion och beredskap. Att äta enligt råden är bättre för klimatet, och att välja svenskproducerad mat stödjer både miljömål och en levande landsbygd.

– Genom att äta hälsosamt och samtidigt välja svenska livsmedel bidrar vi till minskad miljöpåverkan och stärker den svenska livsmedelsproduktionen, säger Annica Sohlström, generaldirektör på Livsmedelsverket.

Myndigheten har även vägt in Sveriges beredskap vid kriser och krig. Bedömningen är att de nya råden inte påverkar landets försörjningsförmåga negativt. Tvärtom kan bättre folkhälsa i fredstid göra samhället mer motståndskraftigt vid svårare tider.


Sammanfattning av Livsmedelsverkets kostråd
  1. Håll igen på det söta, salta och feta – läsk, sötsaker och snacks.
  2. Ät mycket grönsaker, frukt och bär, minst 500 gram om dagen, gärna mer.
  3. Ät bönor, ärter och linser ofta – gärna varje dag.
  4. Välj fullkorn när du äter bröd, pasta och gryn.
  5. Ät fisk två-tre gånger i veckan.
  6. Ät gärna kött, men inte så mycket. Helst inte mer än 350 gram per vecka från nöt, gris och lamm. Det motsvarar 400–500 gram före tillagning. Bara en liten del bör vara chark, som korv och bacon.
  7. Ät mejeriprodukter varje dag, gärna syrade sorter som fil eller yoghurt.
  8. Välj rapsolja och andra Nyckelhålsmärkta matfetter i matlagning och på smörgås.
  9. Ät gärna två-tre matskedar osaltade nötter om dagen. Fröer är också bra för hälsan.
  10. Ät högst 6 gram salt om dagen. Välj joderat salt.
  11. Håll igen på alkohol.

Läs mer här

Här kan du läsa mer om Livsmedelsverkets nya kostråd.

Dela: