Måltidspedagogik

Sätt smakerna med Matnyfiken

Måltidspedagogik

Sätt smakerna med Matnyfiken

Måltidspedagogik handlar om att göra måltider till något mer än bara mat – en stund för lärande, nyfikenhet och gemenskap! Genom att använda maten som ett pedagogiskt verktyg kan vi väcka intresse för smaker, näring och matens koppling till kultur och hållbarhet. Dessutom blir det en chans att stärka goda matvanor och skapa härliga måltidsupplevelser.

Visste du att barn känner smak redan när de ligger i mammans mage? Det beror på att smak- och doftämnen från det kvinnan äter tar sig över till fostervattnet, som barnet sedan sväljer. Häftigt va! När barn väl börjar äta riktig mat så ställs de inför många nya smaker och konsistenser. Det är bra att utforska, prova, lukta och känna. Vi har ungefär 10.000 smaklökar på tungan som registrerar smaker. De fem grundsmakerna är sött, surt, salt, beskt och umami (smak av protein). Alla smakerna kan kännas över hela tungan, inte bara på vissa områden som man trodde förut.

Men hur får man barn att vilja smaka på nya saker? Alla är givetvis olika men ett sätt som uppskattas av de flesta är att göra en rolig lek av det. I aktivitetsmaterialet "Sätt smakerna" finns först en enkel bild och text om de fem grundsmakerna. På det andra bladet föreslås sju olika livsmedel för en smakprovning. Namnge dem först, låt barnen gissa hur de tror att de smakar och provsmaka sedan på riktigt för att se om det stämde eller inte. Vill du själv välja vilka livsmedel som ska provas, använd det tomma bladet på sida tre.



Om Frida Bosma på Matnyfiken:

- Jag heter Frida Bosma och är skaparen av varumärket Matnyfiken. Med en bakgrund som licensierad kost- och livsstilsrådgivare, författare, föreläsare och kommunikationsexpert, brinner jag för att kombinera min passion för skrivande och kommunikation med mitt intresse för hälsa och näringsrik mat. Genom Matnyfiken strävar jag efter att inspirera både vuxna och barn att må bättre genom att äta bättre, med särskilt fokus på att öka intaget av frukt och grönsaker. Jag har också givit ut två barnböcker som kombinerar saga med lärande om bra mat. 

Här har jag bidragit med aktivitetsmaterialet "Sätt smakerna", ett gratis nedladdningsbart blad som uppmuntrar barn att utforska och identifiera de fem grundsmakerna: sött, surt, salt, beskt och umami. Materialet innehåller en introduktion till dessa smaker samt förslag på sju olika livsmedel för en smakprovning. Barnen får först gissa hur de tror att varje livsmedel smakar och sedan provsmaka för att se om deras gissningar stämmer. Det finns även ett tomt blad för att själv välja vilka livsmedel som ska provas. Syftet är att göra smakutforskandet roligt och interaktivt, vilket kan hjälpa barn att bli mer nyfikna på och villiga att prova nya frukter och grönsaker.

 Vad vill du att ditt material ska bidra till?

- Genom mitt material vill jag inspirera både vuxna och barn att må mycket bättre genom att äta lite bättre, med fokus på mer frukt och grönsaker. Jag tror starkt på lärande genom berättelser och hoppas kunna bidra till positiv förändring både för enskilda människor och för samhället i stort.


Här kan du ladda ner Matnyfikens material

Här kan du ladda ner "Sätt smakerna" för att använda i din verksamhet.

För nedladdning av ytterligare material och bilder kan du besöka Matnyfikens webbplats , där det finns kostnadsfritt pyssel, tips och fakta som inspirerar till mer frukt och grönsaker, tillgängliga som nedladdningsbara PDF-filer.

Besök också @matnyfiken i sociala medier.

Dela: