
Månadens inspiratör i mars om närproducerat, växtbaserat och noll matsvinn
Månadens inspiratör i mars om närproducerat, växtbaserat och noll matsvinn
I Oskarshamns kommun har Lillemor Persson i över tre decennier varit en drivande kraft bakom skol- och förskolemåltiderna. Med en bakgrund som kock och lång erfarenhet som kostchef, har hon arbetat för att förbättra matens kvalitet, skapa valmöjligheter och öka andelen lokalt producerade råvaror. Genom sitt engagemang och sin nytänkande approach har hon och hennes team bland annat infört fler växtbaserade alternativ, ersatt importerat ris med svenska matkorn och utvecklat skolrestaurangernas miljö för en lugnare och mer trivsam måltidsupplevelse.
– Jag har alltid varit intresserad av mat och matlagning, säger Lillemor. 1990 fick jag mitt första jobb som kock på en restaurang för seniorer i Oskarshamn. Med tiden har jag fått utökat ansvar, först som enhetschef och därefter rollen som kostchef där jag nu har varit i 15 år. I januari i år firade jag 35 år med måltiderna i Oskarshamn. Jag trivs med arbetet och är stolt över det som vi gör tillsammans.
Matgästens valfrihet har alltid varit en central del av verksamheten i Oskarshamn. När Lillemor började sin bana serverades en enda rätt, men redan på 90-talet utökades menyn till två rätter. Sedan 2015 erbjuds tre rätter varje dag, där ett växtbaserat alternativ alltid ingår.
– Hos oss har växtbaserat alltid varit en del av vardagsrätterna vi erbjuder, betonar hon. Våra kockar har också stort intresse för den mat som odlas och tillverkas i vår närhet. Vi är stolta över att kunna erbjuda våra matgäster så stor andel svensk mat – 68% av det vi serverar, säger Lillemor. Vi har ett gott samarbete och stöd från våra politiker och upphandlingssidan, och vi har kontinuerliga dialoger med olika producenter i området. Det betyder mycket att vi kan ha stöd i det här arbetet från våra leverantörer, både vår huvudleverantör och de lokala producenter som vi har ramavtal med.
Redan innan pandemin, och de leveransstörningar som följde, hade Oskarshamn börjat fasa ut importerat ris till förmån för svenska matkornprodukter som matvete och havreris.
– För rätter som korvstroganoff var det dock enklare att ersätta riset med pasta, säger Lillemor. Genom vårt matforum fick också eleverna vara delaktiga i förändringen.
Att skapa en lugn och trivsam matmiljö är en utmaning i många skolor, och det är inte annorlunda i Oskarshamns verksamheter.

Jag har en förhoppning om att vi kan bidra till att våra barn och unga får en större förståelse för varifrån maten kommer
– Vi brottas – som så många andra – med att eleverna har bråttom under lunchen, berättar Lillemor. Vi har sedan länge sett till att pedagogerna äter med eleverna, men speciellt de äldre eleverna väljer trots det att ta kortare luncher. Det leder ibland till att de inte tar sig tid att äta upp det de tar för sig. När vi byggde om en av våra skolrestauranger märkte vi hur stor skillnad miljön och utformningen av matsalen kan göra. Vi eftersträvade en restaurangkänsla – jobbade med färgsättning, olika materialval och former. Salladsbaren är placerad i främre delen av restaurangen. Belysningen vi valde ger känsla av lugn, djur och natur. Och lyx – vi har till och med några ’kristallkronor’. Idag väljer eleverna att stanna kvar och det blir en paus från lektionerna.
Vad är då Lillemor allra stoltast över? Jo, att det är som ett team de gör skillnad. Alla bidrar med sin kunskap och bakgrund.
– Jag är stolt över att våra medarbetare vågar sätta ambitiösa mål och prova nytt. Ett exempel är när en av kökscheferna stack ut hakan och ville testa noll matsvinn en dag. Vi har länge jobbat med att minska vårt matsvinn och hade kommit långt i arbetet. Men att testa att utmana normen med noll svinn en dag var nytt. Inför testet så involverade vi eleverna i diskussioner om minskat matsvinn och de fick välja en rätt för dagen. Försöket gick bra och man lyckades med sin målsättning. Alla var nöjda och flera kök vågade prova därefter.
Lillemor ser fram emot att fortsätta utveckla måltiderna och relationerna mellan elever och måltidspersonal.
– Jag har en förhoppning om att vi kan bidra till att våra barn och unga får en större förståelse för varifrån maten kommer, avslutar hon. Att vi skapar fler och djupare relationer till köket och tillagning, de som odlar och producerar maten såväl som själva råvaran, och att fler på det sätter hittar tillbaka till och värderar det vi har runtomkring oss.
Mer om Lillemor Persson
Titel: Kost- och städchef, Tekniska kontoret, Oskarshamn, Oskarshamn
Utbildningar: Ledarskapsutbildning, restaurangutbildning.
Äter helst: Fisk och skaldjur, tapas.
Favoritråvara: Lamm, rotfrukter och alla olika sorters tomater.
Inspireras av: Mina duktiga medarbetare och deras engagemang.