
Frukostlyftet som blev en succé - och lyfte mer än bara morgonen
Frukostlyftet som blev en succé - och lyfte mer än bara morgonen
Oavsett hur morgonen har börjat för eleverna på Danderyds gymnasium välkomnas de alltid på samma fina sätt: av en varm vilja att ge alla samma goda förutsättningar inför dagens utmaningar. När de kliver in genom skolportarna väntar en näringsrik frukostbuffé med stor variation: havregrynsgröt, chiapudding, smoothies och hembakat bröd. Här behöver ingen elev gå till lektionerna på tom mage. Frukosten mättar inte bara elevernas magar, den har också lyft både stämningen och studieresultaten. Inte konstigt att skolan i maj 2025 vann Arla Guldko-priset Årets frukostlyft. Frisk Mat träffade Lotta Askeholt, kökschef på Danderyds gymnasium, för att få en inblick i hur det stora frukostlyftet har vuxit fram.
Världsläget och en ödmjuk förståelse för att alla elever vaknar på olika sätt, har präglat skolans inställning till att erbjuda frukost. Att alla ska ha samma förutsättningar att ta sig an dagens utmaningar är en inställning som har gett stora resultat.
– Vi tycker att det ska vara lika villkor för alla. Som världen ser ut idag är det inte säkert att alla har frukost hemma, och vissa är inte hungriga när de vaknar. Här får de en lugn stund att äta, prata med vänner och studera, berättar Lotta.
Frukosten har givit resultat som märks av på flera håll. Bland annat märker personalen av en förändring i kontakten med eleverna – även i klassrummen.
– Det är en lugnare miljö nu, och vi hinner prata mer med eleverna. Bemötandet till oss som arbetar har blivit bättre – vi tilltalas numera med våra namn, inte "mattanterna". Lärare berättar att även stämningen i klassrummen har blivit bättre, säger Lotta.
Vi tycker att det ska vara lika villkor för alla
Mindre matsvinn med frukost som satsning
Det märks att det finns en trygghet, glädje och stolthet när Lotta berättar om den utveckling som frukostserveringen bidrar till. Hon berättar att det alltid har varit ett hungrigt gäng som har anlänt till lunchserveringen, men med frukost på skolan så tycks hungersignalerna ha fördelat sig bättre över dagen. Detta har också bidragit till ett minskat matsvinn på skolan.

Foto: Arla Foods
– Vi har minskat vårt tallrikssvinn med ungefär 40 procent. Det känns som en seger och ett kvitto på att vi satsade rätt, säger Lotta.
– Aptiten har det nog aldrig varit fel på hos våra gäster, men idag är eleverna inte lika hungriga när de kommer och äter lunch. Tidigare kom vissa elever så hungriga till lunchen att de tog mer än de orkade äta upp, fortsätter hon.
Hälsostation med kunskapsfokus
Förutom frukosten erbjuder köket en hälsostation där eleverna har möjlighet att prova små, nyttiga rätter som raw food, kimchi, sallader och hälsodrycker.
– Vi sätter upp skyltar som berättar om varför det är bra att äta till exempel broccoli eller gurka. Vi tror att om vi kan förmedla varför det är bra med viss mat, så bidrar det till ökad medvetenhet, säger Lotta.
En buffé som uppskattas varje dag
Frukostbuffén är generös och genomtänkt: kaffe, te, gröt med sylt och kanel, hårt och mjukt bröd med pålägg, fil med olika flingor. Det är liknande upplägg varje dag – en stabil grund som varieras med smoothies på tisdagar och chiapudding på torsdagar. Allt bröd bakas på plats, ofta av rester från havregrynsgröten och filmjölk. Resultatet? En buffé med grötbröd och filmjölkslimpa som är väldigt uppskattad.
– Det är viktigt att eleverna ser att vi inte slänger mat, förklarar Lotta.
Vi kan inte låta bli att undra om det aldrig hörs några missnöjda kommentarer i köket på Danderyds gymnasium. Jo, visst händer det men inte särskilt ofta. Lotta berättar att de alltid är lyhörda för vad som diskuteras kring matborden. Om önskemål dyker upp så kan de ofta testas i utbudet för att se om det är någonting som de flesta tycker om.
– Många som börjar i ettan säger direkt att maten är jättegod, och det är så kul att höra! Vi försöker också få de tveksamma att prova, och ofta kommer de tillbaka och säger “det här var ju faktiskt gott”, säger Lotta och skrattar.
“Se lösningarna – inte problemen”
Vilka råd skulle du vilja ge andra skolor som funderar på att införa frukost?
– Vi ser bara fördelar. Självklart vill vi inspirera andra skolor att börja servera frukost, då vi tror att alla skulle vinna på det i längden. Det behöver inte bli mer jobb – det sköter sig nästan självt för oss. Det viktiga är att man har mål i verksamheten och ett driv i gruppen. Att se lösningarna, inte problemen – det är vårt motto.
Hon lyfter också sin rektor som en viktig del av framgången:
– Vår rektor ser oss och vår roll. Det är inte många gånger han säger nej till våra idéer – jag tror faktiskt aldrig, säger hon med ett leende.
Vi blir nyfikna på vad som händer nu när de står som segrare i tävlingen Årets frukostlyft, och svaret är fyllt av glädje.
– Med en stor fest! Vi älskar fest och att ha kul. Det tror jag märks. Det är mycket skratt och bus i vårt gäng.
Mer om Lotta Askeholt
Titel: Kökschef
Utbildning: Kockutbildning gymnasiet
Äter helst: God middag med familj och vänner Favoritråvara: Det finns så mycket. Nya produkter kommer ut hela tiden. Gillar att testa
Inspireras av: Duktiga och driva personer. Kan de kan jag!