
Kommunen där det regnade stjärnor
Kommunen där det regnade stjärnor
Det var ett riktigt stjärnregn över Sigtuna i årets upplaga av Sveriges Offentliga Måltider (SOM24, tidigare White Guide Junior). Flera förskolor och en grundskola i Sigtuna uppmärksammades i tävlingen – Brage förskola med kökschef Jan Johansson kammade hem full pott med tre stjärnor, och som pricken över i vann Adam Brolund, Ekillaköket, kategorin Årets Seniorkock. Vad ligger bakom framgångarna? I februari utser vi hela Sigtunas måltidsservice till månadens inspiratör, och vi fick en pratstund med måltidschefen Jonny Salviander.
– Detta är resultatet av flera års dedikerat arbete för att höja måltidsupplevelsen och kvalitetssäkra Sigtunas offentliga måltider, inleder Jonny. Stort fokus är och har varit att erbjuda goda, klimatsmarta och likvärdiga måltider till alla våra matgäster. Utöver titlarna Årets Seniorkock och Brages tre stjärnor har ytterligare 22 kök fått en eller två stjärnor för sina insatser. Dessutom är vi stolta över att Sigtuna kommuns pris till Årets Team gick till Team Lunchbuffé, där Ekillaköket och Ärlinghem har varit föregångare i att förvandla lunchen till en populär, uppskattad och välbesökt restaurang.
Måltidsservice i Sigtuna kommun är en del av utbildningsförvaltningen och leds av Jonny tillsammans med fyra områdeschefer. Maten tillreds i hela 44 olika kök till gäster som återfinns i kommunens förskolor, grundskolor och gymnasium samt särskilda boenden.
– Sigtuna kommuns Måltidsprogram från 2022 styr och kvalitetssäkrar vår måltidsverksamhet. Programmet används för planering, uppföljning och utveckling för att säkerställa enhetlighet och kvalitet. Verksamheten drivs med ett helhetsperspektiv som stödjer hållbara och hälsosamma matval, vilket bidrar till god hälsa och långsiktiga, goda matvanor, särskilt för barn och elever. Bra skolmåltider är avgörande för att eleverna ska nå sina mål.
Sigtunas arbetssätt ”Ät S.M.A.R.T.” innebär
- Större andel vegetabilier
- Mindre tomma kalorier
- Ökad andel ekologiskt
- Rätt kött, rätt grönsaker
- Transportsnålt
I alla kommunens kök pågår även ett omfattande arbete för att minska matsvinnet. Det fokuseras på att tillaga rätt mängd mat, rädda och återanvända rester samt erbjuda extra rätter och klimatsmarta mellanmål och frukostar.
– Vi lägger stor vikt vid måltidspedagogik, där vi lär ut genom lärande kökskunskap, måltidsråd, smakpaneler och minikockar, berättar Jonny. Kompetensutveckling för all kökspersonal är också en central del av vårt arbete.
I många förskolor får barnen vara med i köket och hjälpa till att förbereda mellanmål och baka. När de tar på sig den väldigt uppskattade rollen som minikockar får de till exempel skära banan och skala ägg.
– I grundskolorna erbjuder vi lärande kökskunskap, vilket varierar något mellan skolorna, fortsätter Jonny. Eleverna får vara med i köket innan lunchen och lära sig om råvaror samt varför och hur skolmåltiderna tillagas. De får en inblick i det enorma arbete som ligger bakom det som är självklart – goda, näringsriktiga skolluncher. Sedan ett par år tillbaka har vi även det populära kockfritids under loven, där några av fritidsbarnen får vara med i köket under en vecka.

Att trivsamma måltider är avgörande för att barn och elever ska äta och uppskatta maten är självklart i Sigtuna. Dagligen erbjuds matgästerna ett omfattande och välsmakande salladsbord samt två olika varma maträtter, varav en är växtbaserad. Utöver detta finns även soppa, bröd, mjölk och smaksatt vatten.
– En god relation mellan måltidspersonalen och matgästerna är nyckeln, där ett gott bemötande är en självklarhet, säger Jonny. Vår personal är engagerad och kunnig, och jag är stolt över att säga att de offentliga måltider vi erbjuder är fantastiska.
När många måltidsorganisationer kämpar med budgeten i tider av konstanta prisökningar, kan Sigtuna redovisa hela 53% svenska och 43% ekologiska råvaror.
– Måltidsprogrammet med genomarbetade matsedlar och recept tillsammans med ett engagerat arbete för att hålla nere matsvinnet och använda rester som ingredienser i hembakat bröd och soppor, bidrar till vår framgång. Och inte att förglömma att allt hålls ihop av våra engagerade chefer. Bra strategier samt kunniga och skickliga medarbetare som arbetar tillsammans över alla professioner, är a och o för att lyckas.
Och Jonny håller fanan högt inför framtiden. Visionen för arbetet framåt är tydlig.
– År 2035 har vi upphandlat fler livsmedel med svensk råvara, vilket bidrar till både en levande landsbygd och stärkt beredskap, berättar han. Sigtuna ska vara ledande som kommun i Sverige inom offentliga måltider. Vi ska erbjuda våra matgäster god, miljösmart och attraktiv mat som ligger i tiden och snappar upp aktuella mattrender. Våra matgäster på förskolor och i skolor ska längta till lunchen, frukosten eller mellanmålet. På de särskilda boendena även middagar och helger med för- och efterrätter.
– Sigtuna kommun ska vara en föregångare och nå fler framgångar inom offentliga måltider med ett helhetsperspektiv, avslutar Jonny. Vi ska pedagogiskt stödja barn och elever med schemalagda skolluncher och attraktiv måltidspedagogik, vilket ska leda till att de gör hållbara och hälsosamma val för långsiktigt goda matvanor.
Mer om Jonny Salviander
Titel: Måltidschef i Sigtuna kommun.
Utbildningar: Min matkunskap grundades på Restaurangskolan vid Huddinge gymnasium, men jag lärde mig yrket på riktigt under åren som kock på bland annat Restaurang Orientexpressen, Restaurant Wonder och i Bagarmossens skola. Dessa erfarenheter ledde till att jag blev administrativ chef på Campus Konradsberg med stadens största skolkök. Stockholms stad har också gett mig en rad viktiga chefsutbildningar och ekonomiska kunskaper.
Äter helst: Mat som smakar mycket! Jag har en passion för mat som smakar mycket och älskar komplexa smaker och kryddor. Det är något speciellt med hur olika kryddor kan samverka och skapa en symfoni av smaker. Men det är inte bara de komplexa smakerna som lockar mig – doften av nybakat bröd, smaken av lagrad ost och de rika smakerna av charkuterier och korv får det alltid att vattnas i munnen.
Favoritråvara: Vitlök.
Inspireras av: Jag inspireras av skickliga kockar och bagare som kan skapa goda maträtter smidigt och snabbt och som får det att se enkelt ut. Jag följer en mängd kockar på sociala medier från flera olika delar av världen, vilket ger mig en ständig ström av nya idéer och tekniker att prova.