Seniorernas mästerkock: Håkan Andersson om mat, tradition och livskvalitet
Med passion för traditionell husmanskost, omtanke för seniorers behov och en vilja att sprida kunskap om anpassad kost, har Håkan Andersson satt en tydlig prägel på matlagningen för de boende på Borgvalla i Vallåkra. Som finalist i Årets Seniorkock har han blivit en förebild för andra som arbetar med mat för äldre. Vi fick en pratstund med Håkan om hans arbete, inspiration och tankar kring matens betydelse inom äldrevården.
– Mina kollegor var otroligt stolta när de fick höra om topplaceringen i Årets Seniorkock. Men de har också bidragit, berättar Håkan. Stödet jag har fått från mina kollegor och de boende har varit fantastiskt, från att skapa receptet till att utveckla rätten inför tävlingen. Jag provlagade rätten för några av våra hyresgäster, som gav värdefulla synpunkter innan jag presenterade den för juryn.
Och samarbetet som ledde till framgångarna syns i den motivering som Håkan fick till vinsten: ”Här samarbetar man över gränserna; administration, kök samt vård- och omsorgspersonal skapar måltider där gästerna är i centrum. Menyerna kretsar kring högtider och säsonger; och att kockarna behärskar hantverket råder det ingen tvekan om. Här är maten både god, näringsrik och vacker att vila ögonen på.”
– Det viktigaste av allt är ändå att laga mat som hyresgästerna verkligen vill ha och tycker om. Det finns ingen mening med att laga mat som inte äts upp. Jag älskar att skapa desserter, baka och utveckla timbalkosten så att den både smakar och ser bra ut.
Håkan arbetar också aktivt för att sprida medvetenhet om just anpassad kost.
– Åtta procent av Sveriges befolkning lever med någon form av dysfagi, men det är ett ämne som många skäms över. Jag tycker att det är viktigt att sprida kunskap och förståelse om anpassad kost, både för att öka livskvaliteten och minska stigmatiseringen.
När man då har en sådan skicklig kock i köket kan man undra: vad uppskattas mest i serveringen?
– Traditionell husmanskost är populärast. Skånsk kalops, pannbiff med lök och laxpudding brukar alltid tas emot med glada tillrop. Det är inte alla som gillar att få smaklökarna utmanade, men vi försöker ändå. Varje sommar gör vi en semestermatresa där vi lagar mat från olika länder, som Argentina, Grekland och Australien. Det utmanar både gästernas smaklökar och vår kreativitet i köket.
– Våra gäster är mer traditionsbundna och vill ha det som det alltid har varit. Ibland får vi höra att gästerna inte vill ha nymodigheter som makaroner – som serverats i Sverige sedan 1600-talet, tillägger han med ett skratt.
På Borgvalla finns även regelbundna boenderåd där maten är en återkommande punkt samt Önskemeny ett par gånger om året, där gästerna får vara med och bestämma. Dessutom är de alltid välkomna att besöka köket för att lämna önskemål.
Trots en traditionsbunden målgrupp så säger Håkan att det roligaste med att laga mat är kreativiteten bakom matlagningen, att skapa nya rätter, experimentera och få utveckla äldre rätter till att bli lite mer moderna. Hur tas då till exempel vegetarisk mat emot?
– Det beror på hur man presenterar den. Om vi skriver "vegetarisk lasagne" på menyn kan några tycka att de är för gamla för att börja äta vegetariskt. Men när vi serverar rätter som morotsoppa med hembakat bröd eller omelett med champinjonstuvning, är det ingen som reagerar på att det är vegetariskt.
Så vad vill Håkan i egenskap av Månadens inspiratör här på Frisk Mat skicka med till andra som har inflytande över måltider för seniorer i Sverige idag?
– Tänk på vad du själv skulle vilja äta när du blir äldre och behöver hjälp med maten. Det handlar om att skapa en måltidsupplevelse som känns värdig, med aptitlig mat som doftar och smakar gott, i en anpassad måltidsmiljö. Dessutom är det viktigt att ge personalen som lagar maten rätt kunskap och utrymme att utvecklas.
Med Håkan Andersson vid spisen får seniorerna inte bara god mat – de får måltider med omtanke, tradition och innovation.
Mer om Håkan Andersson
Titel: Kock
Arbetar för: Vård och omsorgsförvaltningen Helsingborg stad MatOmsorg Borgvalla i Vallåkra
Utbildning: 2 år Hotell- och restauranggymnasium i Helsingborg , Gäsellbrev 1999
Äter helst: Hemlagat, favoriträtt är rimmad oxtunga med rotmos
Favoritråvara: Choklad
Inspirerad av: Farmor, pappa och alla kockar jag jobbat med genom åren