Näringslära

Saker vi borde äta mer av: Hållbar sjömat

Näringslära

Saker vi borde äta mer av: Hållbar sjömat

Att äta mer hållbar sjömat är inte bara ett smart val för klimatet och miljön – det är även ett av de kostråd som våra myndigheter ger för att vi ska kunna leva längre och få ett friskare liv. Enligt rekommendationerna bör vi alltså fokusera på att öka konsumtionen av hållbart producerad sjömat som ett led i att både förbättra vår hälsa och skydda miljön. Här ingår, förutom fisk från hållbara bestånd, spännande nya resurser från havet som tång och sjöpung, vilka är riktiga näringsbomber.

I takt med att överfiske och miljöförstöring påverkar våra hav, har behovet av hållbara alternativ blivit allt viktigare. Hållbar sjömat innebär att vi tar ansvar för hur vi konsumerar fisk och andra marina råvaror – och medvetet väljer produkter som är skonsamma mot både ekosystemet och klimatet.

Den svenska sjömaten har en stolt tradition, men vi ser nu också en spännande utveckling mot nya hållbara råvaror från havet, såsom svenskproducerad tång och sjöpung. Låt oss dyka djupare in i varför det är så viktigt att äta hållbart och hur dessa råvaror kan spela en avgörande roll i framtidens måltider.

Varför ska vi äta mer hållbar sjömat?

Sjömat, särskilt fisk, har länge hyllats för sina näringsmässiga fördelar. Det är en källa till högkvalitativt protein, omega-3-fettsyror som är bra för hjärtat och hjärnan, och viktiga vitaminer och mineraler som D-vitamin, jod och selen. Dessa näringsämnen är avgörande för att upprätthålla god hälsa och förebygga sjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och viss typ av cancer.

Men samtidigt som sjömat är bra för oss, kan det vara skadligt för miljön om vi inte väljer rätt. Överfiske, destruktiva fiskesätt och förlust av marina livsmiljöer hotar ekosystemen i våra hav. Därför är det avgörande att vi aktivt väljer fisk och skaldjur som är hållbart fiskade eller odlade. Hållbar sjömat bidrar inte bara till att skydda haven och deras biologiska mångfald, utan också till att främja ett långsiktigt fiske där framtida generationer kan fortsätta njuta av dessa näringsrika råvaror.


WWFs fiskguide

Som konsument kan du bidra till ett mer hållbart fiske genom att välja rätt sjömat. WWFs Fiskguide hjälper dig att göra miljövänliga och ansvarsfulla val av fisk och skaldjur. Globalt är cirka 90 % av fiskbestånden överfiskade eller nära att bli överfiskade, och guiden visar vilka arter som kommer från hållbara källor. Genom att välja medvetet kan du minska trycket på haven och påverka marknaden i en mer hållbar riktning.

Ta del av WWFs fiskguide här


Varför är hållbar sjömat så nyttig?

Hållbar sjömat är alltså (och framförallt fet fisk) en av de bästa källorna till omega-3-fettsyror, som är viktiga för hjärnans funktion och hjärthälsan. Fisk och skaldjur är generellt rika på D-vitamin, vilket är viktigt för immunförsvaret och benhälsan, särskilt under mörka vintermånader när vi inte får tillräckligt med solljus.

Förutom fisk och skaldjur finns det nu även ett ökande intresse för andra marina råvaror, som tång och sjöpung. Tång är naturligt rik på vitaminer och mineraler som kalcium, järn och magnesium, och är dessutom en utmärkt källa till fibrer och antioxidanter. Fibrerna i tång, särskilt alginat, kan hjälpa till att förbättra matsmältningen och bidra till en längre mättnadskänsla, vilket gör tång till ett utmärkt komplement till en hälsosam kost.

Sjöpung, som också odlas hållbart längs den svenska kusten, är en näringsrik och proteinrik råvara som kan bidra till att diversifiera sjömaten. Den har en mild smak och kan användas i soppor, sallader och till och med som ett köttalternativ i vissa rätter. Sjöpung innehåller en hög andel essentiella aminosyror och omega-3, vilket gör den till ett spännande komplement i det svenska köket.

Hållbar fisk, tång och sjöpung från svenska vatten

Sverige har god tillgång till närproducerad sjömat. Genom att välja MSC-certifierad eller KRAV-märkt fisk och skaldjur kan vi säkerställa att vi gör ett hållbart val. Några exempel på hållbar fisk som fångas i svenska vatten är sill, skarpsill och makrill. Dessa arter har relativt låga klimatavtryck då fångstmetoderna är förhållandevis bränslesnåla.

Förutom fisk ser vi en ny trend där svenskproducerad tång får allt större uppmärksamhet. Tång odlas längs den svenska kusten och är en otroligt hållbar råvara. Den kräver inga bekämpningsmedel eller gödningsmedel och har förmågan att rena vattnet genom att absorbera koldioxid och näringsämnen som kan bidra till övergödning. Det finns flera typer av tång som odlas i Sverige, till exempel sockertång och havssallat, vilka är utmärkta som ingredienser i allt från sallader till soppor och röror.

Även sjöpung är en råvara från våra hav som odlas hållbart. Sjöpung filtrerar vattnet när den växer, vilket hjälper till att hålla haven rena och minskar övergödning. Det är en resurseffektiv proteinkälla som inte kräver extra foder eller insatser, vilket gör den till ett mycket miljövänligt livsmedel.


Dela: