Frisk Mats Nätverk

Electrolux Professional

Frisk Mats Nätverk

Electrolux Professional

Vi är stolta att kunna presentera vår företagsvän Electrolux Professional, världsledande inom köksutrustning för storkök. Tillsammans vill vi förbättra matkvaliteten i svenska skolor och inom vård och omsorg genom att visa att det finns bra lösningar för att kunna ge unga och äldre bra, näringsrik mat, i hela Sverige.

Hej Jennie, du är Nordisk Marknadschef på Electrolux Professional. Kan du berätta lite om hur er verksamhet ser ut?

Electrolux Professional är en världsledande global leverantör av storkök, dryck och tvätt för professionella användare. Våra innovativa produkter gör det dagliga arbetet för våra kunder enklare, mer lönsamt och verkligt hållbart varje dag.

Våra lösningar och produkter tillverkas i 11 fabriker i sju länder och säljs i mer än 110 länder. År 2020 hade Electrolux Professional en global försäljning på 7,3 miljarder kronor och cirka 3.500 anställda. I vår fabrik i Ljungby i Småland producerar vi professionella tvättlösningar till hela världen. Vårt huvudkontor finns på Kungsholmen i Stockholm och ytterligare kontor finns i Göteborg och Malmö.

Vilka är de viktigaste fokusområdena/värderingarna i ert arbete?

Inom segmentet Storkök anser vi att måltiden som serveras i den offentliga miljön är av stor betydelse för gästens hälsa och prestation men också den gastronomiska upplevelsen. Vi vill värna om matens kvalité genom att inspirera och erbjuda hållbara lösningar till kockar inom vård, skola och omsorg som dagligen gör ett fantastiskt arbete med att laga mat som både smakar gott, är näringstät, ger matglädje och är hållbar.


Den offentliga måltiden är av oerhört stor betydelse inom både vård, och omsorg och i skolorna.


Hur ser ni på de offentliga måltiderna som en del i arbetet med omställning till hållbarare och hälsosammare matvanor?

Vi anser, som många andra med oss, att den offentliga måltiden är av oerhört stor betydelse inom både vård, och omsorg och i skolorna. Det som för många kanske är dagens enda tillagade måltid anser vi skall vara smakrik, ha ett högt näringsinnehåll, smaka gott, ha en hög matsäkerhet och skall kännas vällagad, utan onödiga tillsatser. Den måltid som det offentliga serverar kan för en person ibland vara livsavgörande.

Men vad är status i Sverige - och hur ser det egentligen ut idag? Vi ser att besparingar i många kommuner har lett till centraliserade storkök och i vissa fall till lång varmhållning. Mat som har hållits varm i flera timmar kan inte med bibehållen smak eller näring frysas in eller tillagas igen vilket ger ett stort matsvinn och i sin tur kostar pengar. Det behövs idag mer forskning om vilka effekter lång varmhållning faktiskt har på näringstätheten i maten. Electrolux Professional anser att det är viktigt att undersöka och prata mer om hur det ser ut i Sverige och vad det är för mat våra unga och äldre egentligen får.

Vad hoppas ni kunna nå ut med här på friskmat.se?

Vi ser att man måste skapa dialog, utmana och prata om nuvarande transportsystem av varmhållen mat. Tillsammans vill vi förbättra matkvaliteten i svenska skolor och inom vård och omsorg genom att visa att det finns bra lösningar för att kunna ge unga och äldre bra, näringsrik mat, i hela Sverige. Vi vill kunna visa hur lösningar som ryms inom befintlig, eller minimalt utökad budget, kan få näringsvärdet på maten som serveras att höjas samtidigt som bättre råvaror används.

Vi har även inlett ett samarbete med Sebastian Schauerman där vi tillsammans vill visa på behoven av bra näringsriktig mat för barn och äldre.


Kom i kontakt med Electrolux Professional

Nordic marketing Jennie Walther , jennie.walther@electroluxprofessional.com

Eller kom i kontakt med oss via electroluxprofessional.com/kontakt

Dela: