Frisk Mats Nätverk

Ingrid Mellstig: “Superkrafter till kidsen för en bättre planet ”

Frisk Mats Nätverk

Ingrid Mellstig: “Superkrafter till kidsen för en bättre planet ”

Hittills har 40 000 barn i 8-12-årsåldern i ett 30-tal länder lärt sig om hur maten hamnar på tallriken och hur våra matval påverkar planeten. Food Heroes är en workshop som levereras av kockar, unga ledare och engagerade medarbetare. Hur går det till rent praktiskt? Vi har träffat Ingrid Mellstig från Electrolux Food Foundation som berättar mer.

Hej Ingrid Mellstig! Du arbetar på en stiftelse startad av Electrolux AB. Varför engagerar ni er i mat och barn?

– Hållbarhetsmålen och Agenda 2030 kräver att alla bidrar till nödvändiga omställningar, såväl politiker, företag som enskilda. Matsektorn står för mer än 25% av världens växthusgaser och det kan var och en göra något åt. 3-5 gånger om dagen har vi möjlighet att välja vad vi ska äta och dessa val är såå betydelsefulla, både för hälsan och planeten. Barn och unga är snabba på att förstå detta och de triggar sina familjer att ställa om. Då sker förändring.

Ni har inspirerat så kallade Food Heroes i 8-12-årsåldern i olika länder sedan 2018. Hur går det till rent praktiskt?

– Mathjältar som vi kallar programmet på svenska är en timmes workshop där vi med hjälp av filmer och dialog förklarar hur hållbara matvanor är bra för klimatet och för kroppen. Det börjar med att barnen ritar vad de åt till lunch eller middag igår och avslutas med att de själva skriver upp tre saker på ett diplom som de lovar att hädanefter följa. Antingen kommer vi ut till skolan eller så kommer klassen till oss.

Vilka är ni som levererar dessa workshops?

– Utöver Electrolux medarbetare samarbetar vi i Sverige med Svenska Kockars Förening (en del av Worldchefs som organiserar miljontals kockar) och med AIESEC, världens ledande ungdomsorganisation. Enskilt eller ihop kör vi Food Heroes workshops med stöd av ett utbildningsmaterial som finns på 15 olika språk.Hur har det gått att leverera workshops under pandemin?

– Det blev ju tvärstopp när coronan bröt ut men vi passade på att utveckla en online version som vi nu kör med lite äldre barn via Teams och Zoom och det går förvånansvärt bra. Istället för att rita hämtar de hemma i köket sin favoritingrediens och så blir dialogen om matval väldigt konkret och nära. Även lärarna uppskattar avbrottet från den vanliga rutinen och att innehållet så tydligt länkar till de globala hållbarhetsmålen.

Om du skulle sammanfatta vad det är ni vill att barnen och ungdomarna ska få med sig från workshopen?

– Det handlar om att medvetandegöra oss alla om hur viktig matfrågan är. Vi påstår inte att något är rätt eller fel, för det ÄR komplicerat. Men vi visar t ex hur långt ingrediensen du har på din tallrik har rest, hur mycket vatten som gått åt för att producera den, vi pratar om dess förpackning. Vi etablerar en respekt som gör att man tänker efter och vi brukar sammanfatta hållbart ätande i tre saker: ät mer växtbaserat, kasta mindre mat och ät varierat.


Det handlar om att medvetandegöra oss alla om hur viktig matfrågan är. Vi påstår inte att något är rätt eller fel, för det ÄR komplicerat.


Det måste vara roligt att prata mat med barn, vad har du lärt dig själv från att vara ute på skolorna?

– Barnen är imponerande medvetna redan innan och har massor med bra förslag på vad man kan göra för att äta klimatsmart och undvika matsvinn. De är inte särskilt intresserade av nyttighetsaspekten men de brinner för klimatet. Och som tur är ju det som är bra för planeten också bra för kroppen.

Hur gör man om man skulle vilja köra Food Heroes workshops i skolan?

– Då kan man börja med att bekanta sig med materialet genom att följa länken i faktarutan nedan. Sedan ta kontakt med mig så ser vi hur vi bäst löser workshop-biten, on- eller offline. Min mejladress finns också i faktarutan.

Finns det inspiration också för vuxna som vill lära sig mer om hållbara matvanor?

– Ja det är inte lätt att navigera i djungeln av information och desinformation. Vi har tagit fram en webbplats, visserligen ännu under utveckling, men redan nu kan man där lära sig om hur mat och klimat hänger ihop och vad man kan göra i sin vardag. Ett slags Food Heroes för vuxna! Den är på engelska och adressen är www.replate.com.


Här laddar du hem handledningsmaterial för Mathjältar:

Om Ingrid Mellstig

Namn: Ingrid Mellstig
Titel: Head of Electrolux Food Foundation
Kontakt: ingrid.mellstig@electrolux.com
Arbetar på/för: Electrolux AB
Utbildning: Kommunikation
Äter helst: Äter nästan allt men mest vegetariskt nuförtiden
Favoritråvara: Tomat
Inspireras av: Mat och kultur