Frisk Mats Nätverk

Future Friendly Forum

Frisk Mats Nätverk

Future Friendly Forum

Future Friendly Food bedriver en blogg och ett forum för aktiva inom offentliga storkök. Där berörs frågor som: Hur tar vi våra offentliga kök in i framtiden på ett hållbart sätt utifrån FN:s globala mål? Vilken mat får våra barn i sig och hur mår den planet vi lämnar efter oss?

Hej Maria, du har startat Future Friendly Forum som är ett samtalsforum för kockar som arbetar med offentlig mat. Kan du berätta lite om hur det fungerar?

Jag började jobba på tanken kring ett forum för kockar som arbetar i offentliga kök som mitt examensarbete från utbildningen Diet for a green planet som jag gick år 2020–2021. Jag har själv arbetat i offentliga kök i snart 20 år och varit del av mindre och lokala forum för kockar och fått känslan att behovet finns. En trygg plattform med bara kollegor inom yrket där man kan dela erfarenheter, funderingar, kunskap, tips, information och inspiration mm. Jag tror verkligen att vi skulle kunna åstadkomma stora positiva förändringar i våra kök om vi börjar samarbeta, dela med oss och inspirera varandra i stället för att varje kök ska uppfinna hjulet om och om igen. Vi jobbar alla under väldigt olika förutsättningar och med olika kunskap i bagaget vilket sammantaget blir massor med förutsättningar och kunskap tillsammans.

Vilka är de viktigaste fokusområdena/värderingarna i ert arbete?

En hållbar framtid för både våra barn, unga och äldre. Bra råvaror och så mycket närproducerat det bara går. En klimatsmart framtid.


En del i att bygga en hållbar framtid är också god kommunikation.


Hur ser du på de offentliga måltiderna som en del i arbetet med omställning till hållbarare och hälsosammare matvanor?

Det sätt vi lagar mat i de offentliga köken behöver bli mer klimatsmart, svinnsmart och miljösmart. Idag finns fantastiska förutsättningar att laga både hälsosamma och klimatsmarta måltider. Från förskolan upp till den ålder man lämnar fritids får många barn 75% av sitt dagliga näringsintag i förskola/skola. Det är otroligt viktigt med en näringsriktig och balanserad kost.

En del i att bygga en hållbar framtid är också god kommunikation. Att bjuda in både barn och pedagoger till dialog och väcka intresse och förståelse för det arbete som behöver göras.

Hur ser du på att bygga ett starkt nätverk tillsammans med ideella organisationer såsom föreningen Frisk Mat?

Det är en helt fantastisk möjlighet. Att kunna väva ihop alla kunskaper på ett sådant sätt skapar goda förutsättningar till förändring. Det känns jättespännande!

Om man vill delta i samtalet i ditt forum, hur gör man då?

Vill man vara en del av forumet ansöker man om medlemskap genom att klicka på ”bli medlem” fylla i sitt namn och sin arbetsplats och ansöka (och sedan tipsa alla sina kollegor förstås).

Att jag vill ha de uppgifterna är bara för att ha koll på att det är branschfolk som söker och inte en massa troll med alias. Sedan kommer självklart forumet modereras så att alla håller en god och respektfull ton. Det går bra att dela bilder, länkar, skapa egna trådar och ämnen osv. Varmt välkomna!


Här hittar du Future Friendly Forum

Surfa in på futurefriendlyfood.se och ansök om medlemskap.

Dela: