Frisk Mats Nätverk

Frisk mat med braxen på tallriken

Frisk Mats Nätverk

Frisk mat med braxen på tallriken

För oss betyder Frisk Mat inte bara mat som bidrar till en frisk hälsa, utan mat som även bidrar till en frisk planet. Och det är precis det – en frisk kropp på en frisk planet – som våra nylanserade Braxenprodukter är med och bidrar till.

Braxen är en karpfisk som stormtrivs i Östersjön. Anledningen är att Östersjön är övergödd och att karpfiskar gillar just övergödda vatten. Historiskt sett har karpfiskar varit en del av vår nordiska kost. Men tiden har suddat ut den matkulturen och idag syns braxen mycket sällan på våra tallrikar. Det tycker vi är synd. För braxen är en hejare på att lagra fosfor – det ämne som bidrar till övergödningen i Östersjön. När vi tar upp braxen tar vi med andra ord upp fosfor och minskar på så sätt övergödningen. Dessutom behöver vi fiska på braxen eftersom det helt enkelt finns för många av dem vilket gör att ekosystemet inte fungerar optimalt. Braxen är också en mager fisk vilket gör att den inte samlar på sig tungmetaller från Östersjön som fetare fiskare dessvärre gör. Braxen fiskas av småskaliga och lokala fiskare med hållbara redskap vilket bidrar till både arbetstillfällen och landsbygdsutveckling. Sist men inte minst har beräkningar visat att braxen har ett koldioxidavtryck i nivå med bönor. Att servera våra braxenprodukter är med andra ord ett utmärkt – och gott – sätt att bidra till en friskare kropp på en friskare planet!

Läs mer på braxen.nu .


Recepttips!

Tillsammans med Frida Ronge, ambassadör för såväl Frisk Mat och Race for the Baltic, så har vi utvecklat ett spännande och smakrikt recept på brax fishcakes i röd curry. Du hittar receptet här.

Foto: Emil Fagander