Apelsin och rosmarinmarinerad kyckling med matvete och vegansk aioli

Apelsin och rosmarinmarinerad kyckling med matvete och vegansk aioli

En fräsch rätt som får en att tänka på sommaren året runt

Martin Österbrand
Kökschef, Saluhall Lokalen Alingsås och mitt företag Kitchen of Martin
Tillagningstid: 1 tim 30 min
Förberedelsetid: 24 tim
  • Äldreboende , 
  • Hemtjänst , 
  • Sjukhus (A-kost) , 
  • Gymnasieskola , 
  • Grundskola , 
  • Förskola , 
  • Huvudrätt , 
  • Lunch , 
  • Middag
  • Allergener: 
  • Gluten , 
  • Senap , 
  • Soja

Ingredienser

portioner

Vegansk aioli

  • 5 dl kikärstspad
  • 1 dl äppelcidervinäger
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 2 l rapsolja
  • g salt och peppar efter smak

Ugnsbakad marinerad kyckling

  • 3 kg kycklinglårfilé, KRAV
  • 1 kg apelsin
  • 6 st rosmarin kvist
  • 1 dl honung, flytande
  • 4 dl olivolja
  • 1 dl soja, ljus
  • 5 st vitlöksklyftor

Matvete

  • 2 kg matvete
  • 1 dl olivolja
  • g salt

Gör så här

  • Vegansk aioli

    1. Häll ner kikärtsspadet i en kannmixer och tillsätt senap, riven vitlök och äppelcidervinäger. Börja mixa ihop ingredienserna.
    2. Häll nu en jämn stråle med oljan och mixa tills du får en krämig konsistens.
    3. Smaka av med salt och svartpeppar.
    4. Gör gärna detta dagen innan så får du lite mera smak i majonnäsen.
  • Ugnsbakad kyckling

    1. Börja med att rosta vitlöken i olivoljan med skalet kvar tills den blivit lite gyllenbrun. När det är färdigt så låt det svalna undertiden som du förbereder de andra ingredienserna till marinaden
    2. Riv och pressa apelsinen. Plocka av det gröna kvistarna från stammen på rosmarinen (spara stammarna till någon grönsaksbuljong eller tillagningen utav matvetet)
    3. Mixa apelsinjuicen med soja, honung och den kalla vitlöksoljan.
    4. Lägg kycklingen på bleck och häll över marinaden. Låt stå minst 1-2 timmar. Eller helst över natten så hinner smakerna tränga in ordentligt och du får en ännu saftigare kyckling.
    5. Salta och peppra. Baka kycklingen på 230 grader tills den har en innertemp på 68-69 grader. Lägg på ett lock och låt den vila upp till 72 grader i ett värmeskåp.
  • Matvete

    1. Koka matvete enligt förpackningens instruktioner.
    2. När matveten är kokt så häll på olivolja och smaka av med salt.

Dietanpassningar

Innehåller Gluten, Senap och Soja

Utan Gluten: Potatis eller ris


Remixa

Gillade du receptet men gett det en liten tvist?
Remixa och spara för dig själv eller dela med alla.


Receptkommentarer

Inga kommentarer