Apelsin och rosmarinmarinerad kyckling med matvete och vegansk aioli
En fräsch rätt som får en att tänka på sommaren året runt
Tillagningstid:
1 tim
30 min
Förberedelsetid:
24 tim
- Allergener:
- Gluten ,
- Senap ,
- Soja
Ingredienser
portioner
Vegansk aioli
- 5 dl kikärstspad
- 1 dl äppelcidervinäger
- 4 st vitlöksklyftor
- 2 l rapsolja
- g salt och peppar efter smak
Ugnsbakad marinerad kyckling
- 3 kg kycklinglårfilé, KRAV
- 1 kg apelsin
- 6 st rosmarin kvist
- 1 dl honung, flytande
- 4 dl olivolja
- 1 dl soja, ljus
- 5 st vitlöksklyftor
Matvete
- 2 kg matvete
- 1 dl olivolja
- g salt
Gör så här
Vegansk aioli
- Häll ner kikärtsspadet i en kannmixer och tillsätt senap, riven vitlök och äppelcidervinäger. Börja mixa ihop ingredienserna.
- Häll nu en jämn stråle med oljan och mixa tills du får en krämig konsistens.
- Smaka av med salt och svartpeppar.
- Gör gärna detta dagen innan så får du lite mera smak i majonnäsen.
Ugnsbakad kyckling
- Börja med att rosta vitlöken i olivoljan med skalet kvar tills den blivit lite gyllenbrun. När det är färdigt så låt det svalna undertiden som du förbereder de andra ingredienserna till marinaden
- Riv och pressa apelsinen. Plocka av det gröna kvistarna från stammen på rosmarinen (spara stammarna till någon grönsaksbuljong eller tillagningen utav matvetet)
- Mixa apelsinjuicen med soja, honung och den kalla vitlöksoljan.
- Lägg kycklingen på bleck och häll över marinaden. Låt stå minst 1-2 timmar. Eller helst över natten så hinner smakerna tränga in ordentligt och du får en ännu saftigare kyckling.
- Salta och peppra. Baka kycklingen på 230 grader tills den har en innertemp på 68-69 grader. Lägg på ett lock och låt den vila upp till 72 grader i ett värmeskåp.
Matvete
- Koka matvete enligt förpackningens instruktioner.
- När matveten är kokt så häll på olivolja och smaka av med salt.
Dietanpassningar
Innehåller Gluten, Senap och Soja
Utan Gluten: Potatis eller ris
Receptkommentarer
Inga kommentarer