Äpple och vitkålssallad med ärtskott

En vitkålssallad med färg och smak som utmanar den klassiska "pizzasalladen"
Använd den på salladsbordet, låt den bli en del utav huvudrätten.

Martin Österbrand
Kökschef, Saluhall Lokalen Alingsås och mitt företag Kitchen of Martin
Tillagningstid: 10 min
Förberedelsetid: 20 min

Ingredienser

portioner
  • 600 g vitkål
  • 2 st äpple med skal, Gärna ett friskt och krispigt äpple
  • 4 kg gulbetor, Gärna lite mindre i storleken, ca 2-3 cm i diameter
  • 2 msk pumpafrön
  • 2 msk honung, flytande
  • 2 msk dijonsenap
  • 2 dl kallpressad rapsolja
  • 3 dl äppelcidervinäger, Kung Markatta eller annan bra sort
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

    1. Skiva vitkålen tunt 1-2mm gärna på en mandolin.
    2. Tvätta gulbetorna och skiva dem så tunt du kan på en mandolin och lägg skivorna i kallt vatten.
    3. Rosta pumpakärnor i en torr och het stekpanna tills de fått fin färg och doftar nötigt. Stjälp upp dem på en tallrik och låt dem svalna.
    4. Gör dressingen på kallpressad rapsolja, äppelcidervinäger, honung, och senap. Smaka av med salt och svartpeppar
    5. Skär ärtskotten i 2-3 cm långa strån.
    6. Lyft upp gulbetan och lägg på dubbelvikt papper så att vattnet riner av.
    7. Lägg vitkål, gulbeta, pumpakärnor i en bunke och dressa salladen med dressingen.
    8. Riv två av äpplena grovt på ett rivjärn och blanda lätt med salladen, smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
    9. Hyvla de resterande äpplena tunt på en mandolin.
    10. Lägg upp salladen på ett fat och garnera med ärtskotten och de tunt hyvlade äppelskivorna.

Remixa

Gillade du receptet men gett det en liten tvist?
Remixa och spara för dig själv eller dela med alla.


Mer om måltidsupplevelsen

Servering och upplägg

För att inte äppelskivorna inte ska oxidera och bli bruna på ditt uppläggningsfat så kan man duscha dem med vinäger med hjälp utav en liten blomspruta.

Receptkommentarer

Inga kommentarer