Asiatisk grönsaksgryta med borlottibönor och räkor med basmatiris
En gryta som går att anpassa utifrån vilka grönsaker som du behöver ta tillvara på i din kyl.
Tillagningstid:
30 min
Förberedelsetid:
30 min
- Allergener:
- Kräftdjur ,
- Soja
Ingredienser
portioner
- 400 g morot
- 800 kg vitkål
- 2 st gul lök
- 2 st rödlök
- 1 st purjolök
- 2 msk curry
- 2 msk ingefära, malen
- 2 msk gurkmeja
- 2 g matolja
- g salt och peppar efter smak
- 1 l vatten
- 3 st kokosgrädde 24%, 400g burkar
- 4 st grönsaksbuljong, tärningar
- 600 g borlottibönor kokta
- 400 g räkor i lag
- 4 msk soja
- 2 msk sambal oelek
- 1 l basmatiris
Gör så här
- Börja med att rosta kryddorna i en torr stekpanna eller en stor vid gryta. När kryddorna börja dofta och ryka tillsätt matolja och fräsa grönsakerna där i.
- Riv morot, vitkål, gul lök, rödlök grovt i en matberedare.
- Skölj och skär purjolök i 1 cm tjocka skivor. Fräs dem i oljan med kryddorna i några minuter. Tillsätt de rivna grönsakerna, sambal oelek och fräs dem i 5 minuter. Ha i vatten, soja och buljongtärningarna och lite av (ca 2 dl) räklagen.
- Låt puttra i 10 min. Tillsätt bönor och räkor.
- Smaka av med salt och peppar. Om den känns lite tunn i konsistensen så red av såsen med lite maizena.
- Koka riset.
Kommentar från författaren
Denna rätt kom till på så sätt att jag behövde ta hand om lite trötta grönsaker i kylen. Här finns det verkligen utrymme för att minska matsvinnet beroendes på vad du har för trötta grönsaker eller pigga.
En snabb enkel gryta som går att variera på många sätt och även göra helt vegansk.
Dietanpassningar
Innehåller Kräftdjur och Soja
Receptkommentarer
Inga kommentarer