Baskisk ostkaka

Skär upp i bitar och servera med vispad grädde - gärna smaksatt.

Pernilla Sjöberg
Måltidsutvecklare, Måltidsavdelningen, Eslövs kommun
Tillagningstid: 50 min
Förberedelsetid: 1 tim 10 min
  • Sjukhus (A-kost) , 
  • Äldreboende , 
  • Hemtjänst , 
  • Dessert , 
  • Mellanmål , 
  • Fika , 
  • Lakto-ovo
  • Allergener: 
  • Gluten , 
  • Laktos , 
  • Mjölkprotein , 
  • Ägg

Ingredienser

portioner
  • 220 g färskost
  • 1 dl strösocker
  • 2 st ägg
  • 19 g vetemjöl
  • 55 g majsvälling
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl ströbröd

Gör så här

    1. Ta fram färskosten ca 1 timme i förväg.
    2. Sätt ugnen på 225°C.
    3. Klä en form med löstagbarkant, ca 24 cm, med bakplåtspapper (för 10-12 bitar). Vispa ihop färskost och socker med en elvisp. Tillsätt ett ägg i taget och mixa till en slät smet.
    4. Sikta ner mjöl, vaniljsocker och salt, rör ihop till en slät smet. Vispa grädden och vänd ner. Häll i formen och grädda i nedre delen av ugnen 40-50 minuter tills den satt sig, den ska fortfarande vara lite kladdig i mitten. Kakan ska få mycket färg.
    5. Låt svalna. Täck över med plastfolie och låt stå i kylen minst 8 timmar, helst över natten. Skär upp i bitar och servera med vispad grädde - gärna smaksatt.

Dietanpassningar

Innehåller Gluten, Laktos, Mjölkprotein och Ägg


Remixa

Gillade du receptet men gett det en liten tvist?
Remixa och spara för dig själv eller dela med alla.


Receptkommentarer

Inga kommentarer