Chili con beluga

En god och lagom het vegansk gryta med goda belugalinser från nordisk råvara.

Martin Österbrand
Kökschef, Saluhall Lokalen Alingsås och mitt företag Kitchen of Martin
Tillagningstid: 45 min
Förberedelsetid: 1 tim

Ingredienser

portioner
  • 1 kg morot
  • 1.5 kg rotselleri
  • 1 kg tärnad gul lök
  • 5 st vitlöksklyftor
  • 800 g tomatpuré
  • 5 kg krossade tomater
  • 2 kg belugalinser, Belugalinser från Nordisk råvara
  • 200 g grönsaksbuljong (pasta)
  • 1 dl sambal oelek
  • g salt och peppar efter smak

Gör så här

    1. Låt den sjuda 10-15 minuter så att smakerna sätter sig och att den får lite tjockare konsistens.
    2. Tärna morot, gul lök och rotselleri i små tärningar ca 5 X 5 mm.
    3. Lägg linserna i en bunke med vatten i ca 10 min häll av vattnet , och koka dem sedan 20 min i ett bleck med vatten så att det täcker dem. Det ska gärna finnas lite tuggmotstånd kvar, eftersom de sedan kommer gå helt färdigt i grytan.
    4. Fräs grönsakerna i en gryta med lite olivolja tills de fått lite färg, tillsätt tomatpurén och låt den rostas i ca 5 min.
    5. Häll ner krossade tomater, låt det puttra i ca 10 min och ha i grönsaksbuljongen.
    6. Sila bort vätskan från linserna och häll ner dem i grytan.
    7. Smaka av med salt, peppar och sambal oelek.

Kommentar från författaren

Jag gör ofta en grönsaksbuljong på överblivna skal och grönsaksrester. Den är perfekt att använda till denna gryta för att förstärka grönsakssmaken. Det går att utesluta grönsakspastan, men då kan man säkert behöva krydda upp den med både lite örter och extra salt.

Näringsberäkning
  • Energi: 801.34 kJ
  • Kolhydrater: 29.49 g
  • Protein: 11.84 g
  • Fett: 0.86 g
Visa fullständig lista


Remixa

Gillade du receptet men gett det en liten tvist?
Remixa och spara för dig själv eller dela med alla.


Mer om måltidsupplevelsen

Servering och upplägg

Servera denna rätt gärna med ett luftig basmatiris som är smaksatt med lite kardemummakärnor.
om den blir för stark så är det gott med klick creme fraiche till den som bryter av den värsta hettan.

Receptkommentarer

Inga kommentarer