Grönärtsfalafel serveras med bulgur och turkiskyoghurt

En god vegetarisk rätt med smaker ifrån mellanöstern.

Johan Hamberg
Kost- och måltidsansvarig, Norlandia förskolor
Tillagningstid: 1 tim 30 min
Förberedelsetid: 24 tim
  • Förskola , 
  • Grundskola , 
  • Gymnasieskola , 
  • Sjukhus (A-kost) , 
  • Äldreboende , 
  • Hemtjänst , 
  • Lunch , 
  • Middag , 
  • Huvudrätt , 
  • Lakto-ovo

Ingredienser

portioner
  • 2 l torra kikärtor
  • 1 l gröna ärtor
  • 2 st gul lök
  • 3 st vitlök (king solo)
  • 1 msk spiskummin, malen
  • 100 g färsk koriander
  • 2 msk bikarbonat
  • 1 dl potatismjöl
  • 3 kg bulgur
  • 2 kg turkisk yoghurt
  • g salt och peppar efter smak
  • 1 dl rapsolja

Gör så här

    1. Dag 1: Blötlägg 2 liter kikärtor i rikligt med vatten, men minst dubbel mängd. Ta fram de gröna ärtorna från frysen.
    2. Dag 2: Häll av kikärtor och gröna ärtor väl. Skala och finhacka gul löken och riv vitlöken. Blanda kikärtorna och de gröna och kör i mixern med löken, vitlöken och spiskumminen. (kikärtorna ska inte kokas) Mixa väl och ha över i en större bunke eller liknande som rymmer hela satsen. Blanda sedan i potatismjöl, bikarbonat, koriander, salt och peppar och blanda med händerna. Känn så att det går att forma till bollar, behövs det mer “kladd” så tillsätt lite olja. Lägg ett bakplåtspapper i bleck och spreja på rikligt med fett. Forma Falafel och lägg på blecket. Spreja även på översidan. Kör på 200 grader i ca 10 min i ugnen. Koka bulgur och servera med turkiskyoghurt.
Näringsberäkning

Det saknas värden för flera ingredienser

  • Energi: 1 119.96 kJ
  • Kolhydrater: 45.44 g
  • Protein: 9.37 g
  • Fett: 3.93 g
Visa fullständig lista


Remixa

Gillade du receptet men gett det en liten tvist?
Remixa och spara för dig själv eller dela med alla.


Mer om måltidsupplevelsen

Näringsberäkning

Det saknas värden för flera ingredienser

  • Energimängd
    kJ
    1 119.96 kJ
    kcal
    267.44 kcal
  • Energiinnehåll
    Kolhydrater
    45.44 g
    Protein
    9.37 g
    Fett
    3.93 g
    Mättat fett
    0.99 g
    Enkelomättat fett
    1.59 g
    Fleromättat fett
    0.94 g
    Fibrer
    5.28 g
    Salt
    0.06 g
    Sockerarter
    1.9 g
    Järn
    1.75 mg
    Folat
    29.52 µg
  • Vitaminer
    B12
    0.08 µg
    C-vitamin
    4.8 mg
    D-vitamin
    0.4 µg
  • Omega 3
    EPA
    0 g
    DHA
    0 g

Receptkommentarer

Inga kommentarer