Grönärtsfalafel serveras med bulgur och turkiskyoghurt
En god vegetarisk rätt med smaker ifrån mellanöstern.
Tillagningstid:
                                                                    1 tim
                                                                    30 min
                                                                    
                                                        Förberedelsetid:
                                                                    24 tim
                                                                    
Ingredienser
portioner
- 2 l torra kikärtor
 - 1 l gröna ärtor
 - 2 st gul lök
 - 3 st vitlök (king solo)
 - 1 msk spiskummin, malen
 - 100 g färsk koriander
 - 2 msk bikarbonat
 - 1 dl potatismjöl
 - 3 kg bulgur
 - 2 kg turkisk yoghurt
 - g salt och peppar efter smak
 - 1 dl rapsolja
 
Gör så här
- Dag 1: Blötlägg 2 liter kikärtor i rikligt med vatten, men minst dubbel mängd. Ta fram de gröna ärtorna från frysen.
 - Dag 2: Häll av kikärtor och gröna ärtor väl. Skala och finhacka gul löken och riv vitlöken. Blanda kikärtorna och de gröna och kör i mixern med löken, vitlöken och spiskumminen. (kikärtorna ska inte kokas) Mixa väl och ha över i en större bunke eller liknande som rymmer hela satsen. Blanda sedan i potatismjöl, bikarbonat, koriander, salt och peppar och blanda med händerna. Känn så att det går att forma till bollar, behövs det mer “kladd” så tillsätt lite olja. Lägg ett bakplåtspapper i bleck och spreja på rikligt med fett. Forma Falafel och lägg på blecket. Spreja även på översidan. Kör på 200 grader i ca 10 min i ugnen. Koka bulgur och servera med turkiskyoghurt.
 
- Näringsberäkning
 Det saknas värden för flera ingredienser
- Energi: 1 119.96 kJ
 - Kolhydrater: 45.44 g
 - Protein: 9.37 g
 - Fett: 3.93 g
 
- Visa fullständig lista
 
    
    
    
    
Receptkommentarer
Inga kommentarer