Johan Hamberg
Kost- och måltidsansvarig, Norlandia förskolor, Stockholm, Mat med SmakHej!
Johan Hamberg heter jag och arbetar som Kost- och måltidsansvarig på Norlandia förskolor. Jag har jobbat som kock och kökschef både utomlands och i Sverige ända sen jag gick ut gymnasiet där jag läste till kock.
På min fritid har mat och dryck ett stort utrymme. Grilla, fiske och familjen står högst upp på min lista! Att kunna kombinera en fisketur tillsammans med min familj där vi tar en paus och lagar något gott över en öppen eld är oslagbart i mina ögon.
Om min arbetsplats
Jobbet som Kost- och måltidsansvarig på Norlandia innebär bland annar att jag leder arbetet med våra menyer som serveras på våra ca 100 förskolor runt om i hela landet via vårt kulinariska råd, jag är med i arbetet när vi öppnar nya förskolor och det mesta som rör våra kök. Jag är även med i några unika projektet där vi driver en Delibutik ur ett av våra förskolekök i Uppsala där våra gäster kan köpa bland annat dagens lunch, hembakat bröd, fika mm. samt varit med och startat upp och utvecklat vårt generationshus i Norrtälje där vi driver både förskola och äldreboende under samma tak med ett stort tillagningskök som naturligt blir hjärtat i huset.
2021 vann jag tillsammans med Patrik Karlberg priset "Årets måltidschef" på White guide junior galan. Här vi varit framgångsrika flera år i rad och haft ett flertal nomineringar och vinster i kategorierna: årets förskolekock, årets förskolekök, årets gastronomiska rektor, årets förskolerätt och årets hållbara kök. Det är väldigt kul att få ett kvitto på att det jobb som läggs ned på våra förskolor håller hela vägen!
Norlandia Förskolor finns i många kommuner runt om i landet. Vi har idag ca 100 st förskolor och i stort sett alla våra förskolor har eget kök med utbildad kock. I början på 2023 så lyckades vi KRAV-certifiera samtliga utav våra kök. Norlandia Förskolor är numera en av de enskilt största aktörerna på kedjenivå med KRAV-certifiering.
Vi är mycket stolta över certifieringen och ser den som ett naturligt steg i vårt arbete med mat och hälsa.
På Norlandia Förskolor arbetar vi och våra kockar med våra kök baserat på vårt måltidskoncept Mat med Smak.
Den konceptuella ramen i kombination med vårt sätt att utforma köken och våra gemensamt utvecklade menyer, bildar en utgångspunkt som vi förhåller oss till när vi utrustar, skapar arbetsrutiner och bemannar våra kök.