Grönkål och pumpagratäng

En underbart god och lättlagad rätt till julbordet.

Anna-Karin Ris
Kock, Almarevägens förskola
Tillagningstid: 20 min
Förberedelsetid: 35 min
  • Förskola , 
  • Grundskola , 
  • Gymnasieskola , 
  • Äldreboende , 
  • Buffé , 
  • Huvudrätt , 
  • Lunch , 
  • Middag , 
  • Jul , 
  • Vegetarisk
  • Allergener: 
  • Gluten , 
  • Laktos , 
  • Mjölkprotein

Ingredienser

portioner
  • 750 g butternutpumpa eller annan sort, skala och tärna pumpan i ca 0,5 cm bitar
  • 2 st gul lök, hacka löken
  • 700 g grönkål, strimla kålen
  • 6 msk vetemjöl
  • 75 g smör
  • g smör att steka i
  • dl grädde 5
  • 71/2 dl mjölk
  • 2 tsk salt
  • nymald svartpeppar
  • muskot
  • 5 dl Västerbottens eller annan lagrad ost tex cheddar

Gör så här

    1. Smält smör och stek löken och pumpan tills det får lite färg ca 5 min. Ställ åt sidan
    2. Smält smör och stek grönkålen tills den fått färg ca 5 min på ganska hög värme. Ställ åt sidan
    3. Smält smör och blanda i mjöl och mjölk och grädde. Vispa ihop och koka ihop till en slät sås. Ha i pumpa och grönkålsfräset och koka i ca 5 min. Blanda i hälften av osten.
    4. Häll upp smeten i en ugnsform och strö över resten av osten.
    5. Gratinera i ca 225 grader i 20 min tills den har fått fin färg.

Kommentar från författaren

En riktig favorit på julbordet. Enkel att laga och går jättebra att förbereda i god tid för att sedan bara gratinera innan servering.

Dietanpassningar

Innehåller Gluten, Laktos och Mjölkprotein

Utan Gluten: maizena

Utan Laktos: laktosfri mjölk/grädde

Utan Mjölkprotein: växtbaserat alternativ jag tycker flora planti mat /visp är bäst. osten går att ersätta med växtbaserad eller uteslutas.


Remixa

Gillade du receptet men gett det en liten tvist?
Remixa och spara för dig själv eller dela med alla.


Receptkommentarer

Inga kommentarer