Kålpudding på sojafärs, gräddsås med äppeljuice och sirap, rårörda lingon och kokt potatis

Kålpudding på sojafärs, gräddsås med äppeljuice och sirap, rårörda lingon och kokt potatis

Den här rätten är väldigt populär på min förskola Kristallen.

Martin Österbrand
Kökschef, Saluhall Lokalen Alingsås och mitt företag Kitchen of Martin
Tillagningstid: 1 tim
Förberedelsetid: 45 min
  • Allergener: 
  • Laktos , 
  • Mjölkprotein , 
  • Soja , 
  • Ägg

Ingredienser

portioner
  • 3 kg vegofärs, Anamma
  • 8 kg vitkål
  • 15 st ägg
  • 4 st gul lök
  • 5 dl grötris
  • 3 l mjölk, standard 3%
  • 2 l vispgrädde
  • 6 kg potatis
  • 5 dl sirap, mörk
  • 1 dl äppeljuice
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • Salt och peppar efter smak
  • mald kryddpeppar
  • grönsaksbuljong

Gör så här

  • Kålpuddingen

    1. Strimla vitkålen och karamellisera i ugnen tillsammans med sirap och smaka av med salt. Koka riset klibbigt och kyl av snabbt.
    2. Skiva löken och sautera utan att den tar färg och kyl ner. Blanda riset med löken, vegofärsen, den karameliserade vitkålen, ägg och mjölk tills smeten går ihop och smaksätt med salt, svartpeppar och kryddpeppar.
    3. Det är väldigt viktigt att alla ingredienser är riktigt kalla när smeten blandas.
    4. Gör ett stekprov för att smaka av smeten och se så att den håller ihop.
    5. Fördela smeten i smorda bleck och grädda i ugnen på 160 grade i 30-40 minuter.
    6. Koka potatisen.
  • Gräddsås

    1. Koka upp grädde i en kastrull, och låt den puttra i ca 20 min tills den blivit lite tjockare i konsistensen. Tillsätt äppeljuice, grönsaksbuljong efter smak, äppelcidervinäger och ca 1/2 dl sirap.
    2. Smaka av såsen med salt och svartpeppar.

Dietanpassningar

Innehåller Laktos, Mjölkprotein, Soja och Ägg

Utan Laktos: Imat eller laktosfri grädde

Utan Mjölkprotein: Ersätt med Imat


Remixa

Gillade du receptet men gett det en liten tvist?
Remixa och spara för dig själv eller dela med alla.


Receptkommentarer

Inga kommentarer