Kålpudding på sojafärs, gräddsås med äppeljuice och sirap, rårörda lingon och kokt potatis
Den här rätten är väldigt populär på min förskola Kristallen.
- Allergener:
- Laktos ,
- Mjölkprotein ,
- Soja ,
- Ägg
Ingredienser
- 3 kg vegofärs, Anamma
- 8 kg vitkål
- 15 st ägg
- 4 st gul lök
- 5 dl grötris
- 3 l mjölk, standard 3%
- 2 l vispgrädde
- 6 kg potatis
- 5 dl sirap, mörk
- 1 dl äppeljuice
- 2 msk äppelcidervinäger
- Salt och peppar efter smak
- mald kryddpeppar
- grönsaksbuljong
Gör så här
Kålpuddingen
- Strimla vitkålen och karamellisera i ugnen tillsammans med sirap och smaka av med salt. Koka riset klibbigt och kyl av snabbt.
- Skiva löken och sautera utan att den tar färg och kyl ner. Blanda riset med löken, vegofärsen, den karameliserade vitkålen, ägg och mjölk tills smeten går ihop och smaksätt med salt, svartpeppar och kryddpeppar.
- Det är väldigt viktigt att alla ingredienser är riktigt kalla när smeten blandas.
- Gör ett stekprov för att smaka av smeten och se så att den håller ihop.
- Fördela smeten i smorda bleck och grädda i ugnen på 160 grade i 30-40 minuter.
- Koka potatisen.
Gräddsås
- Koka upp grädde i en kastrull, och låt den puttra i ca 20 min tills den blivit lite tjockare i konsistensen. Tillsätt äppeljuice, grönsaksbuljong efter smak, äppelcidervinäger och ca 1/2 dl sirap.
- Smaka av såsen med salt och svartpeppar.
Dietanpassningar
Innehåller Laktos, Mjölkprotein, Soja och Ägg
Utan Laktos: Imat eller laktosfri grädde
Utan Mjölkprotein: Ersätt med Imat
Receptkommentarer
Inga kommentarer