Klimatsmarta grekiska biffar serveras med tzatziki och örtrostad potatis
Här kommer en rätt med massa somriga smaker.
Tillagningstid:
1 tim
Förberedelsetid:
1 tim
30 min
- Allergener:
- Ägg
Ingredienser
portioner
- 2 kg nötfärs högst 10% fett
- 2 msk grönsaksbuljong
- 50 g persilja
- 2 kg gurka
- 1 st citron
- 4 st vitlöksklyftor
- 2 kg turkisk yoghurt
- 350 g soltorkade tomater
- 2 msk timjan
- 2 msk rosmarin
- 10 st ägg
- 6 kg potatis
- 1 msk italiensk salladskrydda
- 2 dl rapsolja
- 2 kg kikärtor, kokta
- 4 st gul lök
Gör så här
- Gör tzatzikin dagen före genom att riva gurkan. Lägg den rivna gurkan på ett hålbleck och salta. Låt den ligga i en timme. Pressa ur vätskan ur gurkan och lägg i en bunke. Skala och riv vitlöken. Tvätta och riv skalet på citronen och pressa ut saften, spar skalet till biffarna. Blanda gurka och vitlök, turkisk yoghurt, citronsaft, salt och peppar.
- Gör biffarna genom att mixa kikärtorna till en smet. Skala, dela och hacka den gula löken och fräs i en stekpanna på medelvärme med olja tills att löken är mjuk utan att den får färg, Låt svalna.
- Blanda färsen med kikärtssmeten, frästa löken, ägg, rosmarin, timjan, citronskal och soltorkade tomater. Krydda med salt och peppar. Provstek och smaka av. Forma biffar och lägg på smorda bleck. Stek biffarna i ugnen 220 grader i ca 10 minuter tills de får fin färg och är klara i mitten.
- Dela potatisen på mitten och fördela på smorda bleck. Ha på timjan, salladskrydda, persilja, salt, peppar, olja och blanda runt kryddorna ordentligt. Rosta potatisen i ugnen på 225 grader i ca 25 minuter, rör om lite då och då så att potatisen inte bränner fast.
Dietanpassningar
Innehåller Ägg
Receptkommentarer
Detta recept gick hem på min förskola