Kryddiga sötpotatisbiffar med kornbulgur från Good Grains
Recept av Magnus Naess, Vegolyftet / EcoGusto AB, magnus@ecogusto.se
Supernyttiga hybridbiffar (eller veg om du vill) med naturlig sötma från sötpotatisen & lätt hetta från chili. Inget för de yngsta gästerna kanske men då skippar du väl ändå chilin?
- Allergener:
- Gluten ,
- Ägg
Ingredienser
- 1.5 kg Good Grains bulgur av korn, Torrvara
- 2 kg Sötpotatis, Gärna ekologisk
- 3.5 kg Färs, Färs, valfritt, fisk/nöt/fläsk/kyckling/ formbar baljväxtfärs
- 400 g Lök, Röd/gul, finhackad
- 100 g spiskummin
- 50 g chiliflakes
- 100 g vitlök, färsk, Pressad
- 50 g Lime, Skal, rivet (kan ersättas med limesaft)
- 350 g ströbröd
- 300 g potatismjöl
- 600 g ägg
- 50 g salt, Eller efter smak
Gör så här
- De första 3 momenten görs med fördel dagen innan
- Tärna sötpotatisen ca 1,5 cm stora och grilla bitarna med lite olivolja i ugnen 200° i 20min eller tills den mjuknat.
- Tillaga Good Grains kornbulgur i kastrull eller ångugn. I kastrull: 1 del korn 2 delar vatten och lite salt, koka upp vatten, häll i bulguren, sänk värmen till låg, täck med lock och låt stå 10min. I ångugn: Lägg i bleck, salta & täck med vatten precis så att det precis täcker kornen. Kör i ångugn ca 20-30min.
- Låt svalna
- Mosa sötpotatisen med en potatisstöt (eller för gaffel om du gör små mängder)
- Blanda med resten av ingredienserna.
- Forma biffar, limpa eller bollar
- Pensla med olivolja och stek i ugnen (med fördel på Ipinium stekbleck) 220° i 2x10 min dvs. ta ut och vänd biffarna efter 10min och kör 10min till, eller när de känns klara.
Kommentar från författaren
100st. 90-grams biffar*
Supernyttiga hybridbiffar (eller veg om du vill) med naturlig sötma från sötpotatisen & lätt hetta från chili. Inget för de yngsta gästerna kanske men då skippar du väl ändå chilin? Med Good Grains hydrotermiskt behandlade bulgur av svenskt korn får du en superpotent
ingrediens som främjar upptaget av mineraler, som annars skulle gått mycket förlorat pga. fytinsyran, men som pga. behandlingen sänkts kraftigt till nära noll.
*för recept till 10 pers. så ta bara bort en nolla så klart men tänk på att verktyg & metod skiljer sig en aning. Jag har försökt få med båda metoderna i beskrivningen.
Dietanpassningar
Innehåller Gluten och Ägg
Utan Gluten: Glutenfri fullkornsbulgur (t.ex. av bovete, hirs eller majs), kokt ris, hirs, quinoa – ger liknande struktur men mildare smak, eller kokta linser (gröna eller bruna) – bra för saftighet och näring
Utan Ägg: Potatismjöl / majsstärkelse – 1 msk per ägg, blandas med lite vatten eller Kikärtsmjöl – 2 msk + 2 msk vatten per ägg, binder bra och tål värme.
Receptkommentarer
Inga kommentarer