Kycklingbröst med kornbulgur

Recept och bilder: Conny Andersson Dahlman, köksmästare, Båsenberga Hotell och Konferens

Daniel Skavén Ruben
CCO, Good Grains
Tillagningstid: 2 tim
Förberedelsetid: 1 tim
  • Förskola , 
  • Grundskola , 
  • Gymnasieskola , 
  • Äldreboende , 
  • Hemtjänst , 
  • Huvudrätt , 
  • Lunch , 
  • Middag
  • Allergener: 
  • Gluten , 
  • Mjölkprotein

Ingredienser

portioner

Hydrotermiskt kornbulgur från Good Grains

  • 2 l Hydrotermiskt bulgur från Good Grains
  • 2 l Vatten
  • 2 dl kycklingfond, Kycklingfond + extra vid behov (ca 3–4 liter totalt)
  • 1 kg smör
  • 2 kg parmesan, Riven
  • 50 g saffran, Gärna från BlueRedGold

Kyckling

  • 80 st Kycklingbröst, 80 kycklingbröst à ca 90 g/st (≈ 7,2 kg totalt)
  • 1 kg Smör, Till stekning
  • 20 st vitlöksklyftor
  • 10 st rosmarin kvist

Grönsaker

  • 5 kg polkabetor
  • 5 kg gulbetor
  • 2 kg broccoli, Eller ca 120 fina buketter
  • Salt, flingsalt & svartpeppar från kvarn
  • 3 dl rapsolja, Gärna citronrapsolja från Julita
  • 6 dl örter (blandade färska, hackade), Färska örter till garnering – ca 5–6 dl hackade (persilja, basilika, dill, etc.)

Ättikslag (till picklade betor)

  • 1 l ättika 12%
  • 2 l strösocker
  • 3 l vatten

Gör så här

    1. Koka betorna tills de är mjuka. Samtidigt: koka ättikslagen (ättika, socker, vatten), låt svalna något.
    2. Skala och kvarta betorna. Lägg polkabetorna i den varma lagen (de ska inte koka). Skala och skär gulbetorna, lägg åt sidan.
    3. Koka kornbulguren. Använd 2 liter vatten + 1 liter kycklingfond. Låt sjuda på låg värme tills vätskan absorberats (ca 10–12 min). Späd med extra fond efter behov (totalt upp till 3–4 liter).
    4. Smaka av – kornet ska ha tuggmotstånd men vara mjukt. Salta försiktigt – parmesan och smör tillför sälta senare.
    5. Tillaga kycklingen. Hetta upp panna med lite olja. Stek kycklingbrösten 2 min per sida, tillsätt smör, vitlök och rosmarin. Ös smöret över kycklingen, stek ytterligare någon minut. Baka i 100°C ugn till 63°C innertemperatur.
    6. Lös upp saffran i lite varm fond. Rör ner i bulguren. Tillsätt smör och parmesan, rör om försiktigt tills du får en krämig “risotto”-liknande konsistens.
    7. Rosta broccolin och servera med olja och färska örter.

Dietanpassningar

Innehåller Gluten och Mjölkprotein

Utan Gluten: Kokt quinoa, bovetegryn, eller ris (gärna av rundkornstyp för “risotto”-känsla)

Utan Mjölkprotein: Ersätt smör med växtbaserat margarin eller neutral olja. Ersätt parmesan med vegansk ost eller näringsjäst.


Remixa

Gillade du receptet men gett det en liten tvist?
Remixa och spara för dig själv eller dela med alla.


Receptkommentarer

Inga kommentarer