Köttfärssås på kycklingfärs, gotlandslinser och rotfrukter

Köttfärssås på kycklingfärs, gotlandslinser och rotfrukter

Det här är inte bara en av Sveriges mest populära rätter, det är också ett av grundrecepten i Frisk Mats remix-tävling. Den pågår mellan den 10 oktober och 6 november 2023. Läs mer om hur du deltar under "kommentarer från författaren”

Lena Ryhnell
Kock, Hagvidson Talento
Tillagningstid: 50 min
  • Förskola , 
  • Grundskola , 
  • Gymnasieskola , 
  • Sjukhus (A-kost) , 
  • Äldreboende , 
  • Hemtjänst , 
  • Huvudrätt , 
  • Lunch , 
  • Middag
  • Allergener: 
  • Gluten , 
  • Linser

Det här receptet är en remix av:

Spagetti och köttfärssås

Ingredienser

portioner
  • 3 st svensk ekologisk gul lök, tärnad
  • 10 st ekologiska vitlöksklyftor
  • 5 msk svensk ekologisk rapsolja
  • 2 msk oregano, torkad
  • 500 g svenska ekologiska rotsaker ( morot, palsternacka och rotselleri), Skölj och riv morot och palsternacka, de behöver inte skalas. Skala rotsellerin och riv.
  • 500 g svensk ekologisk kycklingfärs
  • 1 dl svensk ekologisk tomatpuré
  • 2 msk svensk ekologisk äppelcidervinäger
  • 1.3 kg ekologiska krossade tomater
  • 3 dl vatten, vattenmängd efter behov
  • 2 st ekologisk grönsaksbuljong, tärning
  • 1 dl svenskodlade gotlandslinser, Skölj linserna väl och sila bort vattnet
  • 5 dl imat matlagningsgrädde
  • 2 msk svensk ekologisk honung
  • st salt och peppar efter smak
  • 1 kg spagetti, gärna bönpasta, koka pastan enligt förpackningen
  • 2 dl pumpafrön, Rosta pumpakärnorna på medelvärme i torr stekpanna under omrörning till de har fått lite färg
  • 4 msk näringsjäst
  • 1 tsk salt, mixa de rostade pumpakärnorna med näringsjästen och salt

Gör så här

    1. Stek lök och vitlök mjuk i hälften av rapsoljan på medelvärme i en stekgryta. Tillsätt oregano och rotfrukterna och stek med några minuter under omrörning. Tag upp och lägg åt sidan i en skål.
    2. Höj värmen och bryn kycklingfärsen i resten av rapsoljan. Fös färsen åt sidan och tillsätt tomatpurén och bryn ordentligt en stund. Tillsätt äppelcidervinäger, krossade tomater, vatten, buljongtärning, rotfrukterna och linserna. Låt allt småkoka i 30 minuter. Rör om några gånger och späd eventuellt med vatten om det blir för torrt.
    3. Tillsätt imat och och låt allt koka upp och småkoka minst 10 minuter.Smaka av med honung, salt och peppar.
    4. Gör toppingen : mixa rostade pumpakärnor, näringsjäst och salt.

Kommentar från författaren

Jag har valt bort köttfärsen mot den klimatsmartare kycklingfärsen och halverat mängden färs och tillsatt rotfrukter och gotlandslinser. Jag väljer svenskt och ekologiskt så mycket som möjligt samt väljer krossade tomater på tetrapack som är mer klimatsmart än på burk. Jag har tillsatt växtbaserad havregrädde som får puttra med på slutet för att få en krämigare sås.
Jag har även mixat rostade pumpafrön med näringsjäst som var och en kan toppa pastan med. Mer klimatsmart än ost och smakar lite som parmesanost.

Dietanpassningar

Innehåller Gluten och Linser

Utan Gluten: glutenfri pasta


Remixa

Gillade du receptet men gett det en liten tvist?
Remixa och spara för dig själv eller dela med alla.


Receptkommentarer

Inga kommentarer