Panerade Havrebiffar med grönkålspesto

Goda uppskattade biffar på överbliven frukostgröt som grund där man kan variera smak och innehåll på många olika sätt. Jag serverar ofta olika vegobiffar som extra alternativ men även som huvudrätt i min skolrestaurang där det för mig är ett bra sätt att ta tillvara på rester.

Daniél Kallonas
Kökschef , Inspiratör och utbildare hållbar utveckling, Skapaskolan
Tillagningstid: 15 min
Förberedelsetid: 30 min
  • Allergener: 
  • Gluten , 
  • Spannmål

Ingredienser

portioner
  • 1 dl havregryn
  • 150 g polenta
  • 150 g potatismjöl
  • 200 g gul lök
  • 25 g salt och peppar efter smak
  • 300 g grönkål
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 31/3 msk citron, pressad
  • 3 dl rapsolja

Gör så här

    1. Koka en gröt på havregrynen enligt förpackning, kan med fördel göras dagen innan eller att man använder morgonens frukostgröt som fått svalna.
    2. Gör en grönkålspesto så här, skölj grönkålen först och skär den i mindre bitar. Mixa den sedan med vitlök, rapsolja, saft från citron, salt och peppar. Smaka av med eventuellt mer kryddor och citron.
    3. Hacka en gul lök och blanda sedan i en bunke med gröten, peston, polenta och potatismjöl. Forma till biffar, panera i ströbröd och stek i rapsolja.
    4. Servera gärna med lite rostade färggranna grönsaker och en god bönsalsa.

Kommentar från författaren

Denna rätt är en av många veg biffar jag tillverkat genom åren som är ett bra sätt att ta tillvara på eventuella rester och som går att göra med stor variation. De olika biffar vi serverar är väldigt omtyckta vilket gläder mig då vi som skolrestaurang ska främja hälsosamma matvanor och forma morgondagens medborgare.

Näringsberäkning
  • Energi: 1 583.37 kJ
  • Kolhydrater: 28.39 g
  • Protein: 2.93 g
  • Fett: 27.79 g
Visa fullständig lista

Dietanpassningar

Innehåller Gluten och Spannmål

Utan Gluten: glutenfria havregryn

Utan Spannmål: Ersätt med Potatis


Remixa

Gillade du receptet men gett det en liten tvist?
Remixa och spara för dig själv eller dela med alla.


Mer om måltidsupplevelsen

Näringsberäkning

  • Energimängd
    kJ
    1 583.37 kJ
    kcal
    326.08 kcal
  • Energiinnehåll
    Kolhydrater
    28.39 g
    Protein
    2.93 g
    Fett
    27.79 g
    Mättat fett
    1.99 g
    Enkelomättat fett
    16.7 g
    Fleromättat fett
    7.61 g
    Fibrer
    2.87 g
    Salt
    0.02 g
    Sockerarter
    1.75 g
    Järn
    0.61 mg
    Folat
    41.81 µg
  • Vitaminer
    B12
    0 µg
    C-vitamin
    26.18 mg
    D-vitamin
    0 µg
  • Omega 3
    EPA
    0 g
    DHA
    0 g

Receptkommentarer

Inga kommentarer