
Pastagratäng med grönsakstät tomatsås, grönkålspesto och växtbaserad béchamel
Krämig gratäng med spännande smaker
- Allergener:
- Gluten
Ingredienser
portioner
- 4 kg morot
- 4 kg vitkål
- 2.5 kg palsternacka
- 10 st gul lök, hackade
- 2.5 l tomatpuré
- vatten
- 21/2 dl vitlökspulver
- 5 dl oregano, torkad
- 5 dl basilika, torkad
- 5 dl olivolja
- salt
- svartpeppar
- 20 l lasagnette
grönkålspesto
- 4 kg grönkål
- rapsolja
- 2 kg basilika
- 15 st vitlöksklyftor
- 2.5 st citron
- 1 l olivolja
Bechamel
- 5 l havregrädde
- maizena
- 2.5 st citron
- salt
- svartpeppar
Gör så här
- Pastagratäng: Riv morot, vitkål, palsternacka grovt och fräs tillsammans med gul lök. Tillsätt tomatpuré, vatten, vitlökspulver, oregano, basilika, 5 dl olivolja, salt och peppar. Låt koka i ca 15 minuter och mixa sedan. Fördela lasagnetten på bleck. Häll på tomatsåsen och skaka till blecken. Grädda i 150 grader i 35 minuter.
- Grönkålspesto: Skölj grönkålen och skär den grovt. Rosta i ugn på 200 grader i ca 6 minuter med lite rapsolja o salt. Låt svalna. Mixa grönkålen med basilika, vitlöksklyftor, saften av 2 ½ citron och olivolja. Smaka av med salt och peppar samt eventuellt mer vitlök.
- Béchamel: Koka upp havregrädden. Tillsätt saften av 2 ½ citron, salta och peppra. Red av med maizena till önskad konsistens.
- Servera Pastagratängen med peston o béchamel samt gärna en god tomatsallad till.
- Receptets hållbarhetsscore
-
Dietanpassningar
Innehåller Gluten
Utan Gluten: byt till glutenfria lasagneplattor
Receptkommentarer
Inga kommentarer