Pastagratäng med grönsakstät tomatsås, grönkålspesto och växtbaserad béchamel

Pastagratäng med grönsakstät tomatsås, grönkålspesto och växtbaserad béchamel

Krämig gratäng med spännande smaker

Daniél Kallonas
Kökschef , Inspiratör och utbildare hållbar utveckling, Skapaskolan
  • Allergener: 
  • Gluten

Ingredienser

portioner
  • 4 kg morot
  • 4 kg vitkål
  • 2.5 kg palsternacka
  • 10 st gul lök, hackade
  • 2.5 l tomatpuré
  • vatten
  • 21/2 dl vitlökspulver
  • 5 dl oregano, torkad
  • 5 dl basilika, torkad
  • 5 dl olivolja
  • salt
  • svartpeppar
  • 20 l lasagnette

grönkålspesto

  • 4 kg grönkål
  • rapsolja
  • 2 kg basilika
  • 15 st vitlöksklyftor
  • 2.5 st citron
  • 1 l olivolja

Bechamel

  • 5 l havregrädde
  • maizena
  • 2.5 st citron
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

    1. Pastagratäng: Riv morot, vitkål, palsternacka grovt och fräs tillsammans med gul lök. Tillsätt tomatpuré, vatten, vitlökspulver, oregano, basilika, 5 dl olivolja, salt och peppar. Låt koka i ca 15 minuter och mixa sedan. Fördela lasagnetten på bleck. Häll på tomatsåsen och skaka till blecken. Grädda i 150 grader i 35 minuter.
    2. Grönkålspesto: Skölj grönkålen och skär den grovt. Rosta i ugn på 200 grader i ca 6 minuter med lite rapsolja o salt. Låt svalna. Mixa grönkålen med basilika, vitlöksklyftor, saften av 2 ½ citron och olivolja. Smaka av med salt och peppar samt eventuellt mer vitlök.
    3. Béchamel: Koka upp havregrädden. Tillsätt saften av 2 ½ citron, salta och peppra. Red av med maizena till önskad konsistens.
    4. Servera Pastagratängen med peston o béchamel samt gärna en god tomatsallad till.
Receptets hållbarhetsscore

Dietanpassningar

Innehåller Gluten

Utan Gluten: byt till glutenfria lasagneplattor


Remixa

Gillade du receptet men gett det en liten tvist?
Remixa och spara för dig själv eller dela med alla.


Receptkommentarer

Inga kommentarer