Proteinrik chokladkaka
Äldre har ett proteinbehov som är ca 50% större än för yngre. Den här chokladkakan är rik på protein från ägg och bönor. Samtidigt är den jättegod! Vågar du prova?
- Allergener:
- Bönor ,
- Laktos ,
- Mjölkprotein ,
- Ägg
Ingredienser
- 400 g svarta bönor, kokta
- 3 st ägg
- 21/2 msk rapsolja
- 2 msk chiafrön, kan uteslutas
- 1 dl kakao
- 1 krm salt
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 tsk bakpulver
- 1 dl socker
- 100 g mörk choklad
- 3 dl vispgrädde, till servering
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader. Smörj in en rund ugnsfast form med olja.
- Häll av spadet från bönorna, skölj dem och låt dem rinna av i ett durkslag.
- Lägg bönorna i en matberedare (eller använd en stavmixer) och mixa slätt. Tillsätt övriga ingredienser förutom chokladen och mixa till en slät smet.
- Dela chokladen och smält på medelstark effekt i mikro.
- Häll ner chokladen i smeten och mixa snabbt ihop.
- Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter.
- Vispa grädden.
- Låt kakan svalna innan den delas i 10 bitar. Servera varje portion med 0,5 dl vispad grädde.
Kommentar från författaren
Jag följer en tydlig prioritering. Min prio 1 är alltid smaken. Prio 2 är nutritionen. Jag håller stenhårt på denna prioriteringsordningen eftersom om maten inte är god så hamnar den inte i magen och då spelar nutritionen ändå ingen roll. Den här kakan är näringsrik utan att tumma på smaken.
- Näringsberäkning
Det saknas värden för flera ingredienser
- Energi: 1 314.46 kJ
- Kolhydrater: 22.61 g
- Protein: 7.54 g
- Fett: 20.79 g
- Visa fullständig lista
Dietanpassningar
Innehåller Bönor, Laktos, Mjölkprotein och Ägg
Receptkommentarer
Inga kommentarer