Risgrynsgröt på kornbulgur

Från Good Grains.

Hydrotermiskt behandlad kornbulgur är fullkorn och har upp till 8 gånger mer järn och zink än polerat ris, dessutom fiber och andra viktiga näringsämnen.

Daniel Skavén Ruben
CCO, Good Grains
Tillagningstid: 1 tim
Förberedelsetid: 10 min
  • Allergener: 
  • Gluten , 
  • Mjölkprotein

Ingredienser

portioner
  • 1 l vatten
  • 5 dl Hydrotermiskt bulgur från Good Grains
  • 50 g smör, Ekologiskt
  • 2 st kanelstänger
  • 11/4 tsk salt
  • 1.7 l mjölk, Ekologisk
  • 2 dl Lyxigare (valfritt): Grädde, Ekologisk
  • 2 tsk Lyxigare (valfritt): Vaniljsocker

Gör så här

    1. Koka upp vatten i en stor kastrull. Tillsätt bulgur, smör, kanelstång och salt. Låt småkoka i ca 8 minuter och rör om då och då.
    2. Tillsätt mjölken och låt puttra på svag värme i ca 50 minuter. Rör om med jämna mellanrum så att gröten inte fastnar i botten.
    3. Låt gröten stå och svälla i ca 20 minuter innan servering.

Kommentar från författaren

Varför välja kornbulgur till gröten istället för ris?

  • Kornbulgur är fullkorn och har upp till 8 gånger mer järn och zink än polerat ris, dessutom fiber och andra viktiga näringsämnen.
  • Miljöpåverkan från svensk ekologisk kornbulgur är låg – det krävs ca 90 % mindrecvatten jämfört med ris, och klimatpåverkan är runt 80 % lägre.
  • Korn är svensk matkultur sedan hundratals år och kan odlas i nästan hela landet (till skillnad från ris och vete).

Dietanpassningar

Innehåller Gluten och Mjölkprotein

Utan Gluten: Quinoa eller hirs ersätter kornbulgur, glutenfritt

Utan Mjölkprotein: 15–17,5 dl havre-, soja- eller mandelmjölk (osötad) ersätter mjölk. 2–3 msk neutral olja ersätter smör. Havre- eller sojagrädde ersätter mjölkbaserad grädde.


Remixa

Gillade du receptet men gett det en liten tvist?
Remixa och spara för dig själv eller dela med alla.


Mer om måltidsupplevelsen

Servering och upplägg

Servera med kanel, rårörda lingon, äppelmos eller ditt favoritpålägg.

💡 Tips: Gröten blir ännu godare dagen efter och kan värmas försiktigt på spisen eller i mikron.

Receptkommentarer

Inga kommentarer