Risgrynsgröt på kornbulgur
Från Good Grains.
Hydrotermiskt behandlad kornbulgur är fullkorn och har upp till 8 gånger mer järn och zink än polerat ris, dessutom fiber och andra viktiga näringsämnen.
- Allergener:
- Gluten ,
- Mjölkprotein
Ingredienser
- 1 l vatten
- 5 dl Hydrotermiskt bulgur från Good Grains
- 50 g smör, Ekologiskt
- 2 st kanelstänger
- 11/4 tsk salt
- 1.7 l mjölk, Ekologisk
- 2 dl Lyxigare (valfritt): Grädde, Ekologisk
- 2 tsk Lyxigare (valfritt): Vaniljsocker
Gör så här
- Koka upp vatten i en stor kastrull. Tillsätt bulgur, smör, kanelstång och salt. Låt småkoka i ca 8 minuter och rör om då och då.
- Tillsätt mjölken och låt puttra på svag värme i ca 50 minuter. Rör om med jämna mellanrum så att gröten inte fastnar i botten.
- Låt gröten stå och svälla i ca 20 minuter innan servering.
Kommentar från författaren
Varför välja kornbulgur till gröten istället för ris?
- Kornbulgur är fullkorn och har upp till 8 gånger mer järn och zink än polerat ris, dessutom fiber och andra viktiga näringsämnen.
- Miljöpåverkan från svensk ekologisk kornbulgur är låg – det krävs ca 90 % mindrecvatten jämfört med ris, och klimatpåverkan är runt 80 % lägre.
- Korn är svensk matkultur sedan hundratals år och kan odlas i nästan hela landet (till skillnad från ris och vete).
Dietanpassningar
Innehåller Gluten och Mjölkprotein
Utan Gluten: Quinoa eller hirs ersätter kornbulgur, glutenfritt
Utan Mjölkprotein: 15–17,5 dl havre-, soja- eller mandelmjölk (osötad) ersätter mjölk. 2–3 msk neutral olja ersätter smör. Havre- eller sojagrädde ersätter mjölkbaserad grädde.
Receptkommentarer
Inga kommentarer