Röd currygryta med ugnsgrillade brax-fishcakes

Röd currygryta med ugnsgrillade brax-fishcakes smaksatta med chili & ingefära, serveras med råris och rostade sesamfrön.

Frida Ronge
Kock, Kulinarisk chef, Restaurang TAK
Tillagningstid: 30 min
Förberedelsetid: 15 min
  • Allergener: 
  • Fisk , 
  • Sesamfrön , 
  • Soja

Ingredienser

portioner

Brax-fishcakes – ca 20 st á 50 g styck

  • 1 kg braxfärs
  • 21/2 krm chilipulver
  • 21/2 krm vitpeppar
  • 21/2 tsk ingefära, pulver
  • 1 msk vitlökspulver
  • 11/2 msk soja, japansk

Röd curry med kokosmjölk och grönsaker

  • 400 g haricot verts
  • 3 st färsk vitlök, klyftor
  • 5 msk röd currypasta
  • 3 msk olja
  • 3 st röd paprika, i strimlor
  • 3 st morötter, i bitar
  • 0.5 st purjolök, i skivor
  • 600 g kikärtor
  • 1 l kokosmjölk
  • 2 msk limejuice
  • 2 msk sesamfrön, rostade
  • 1 tsk Salt
  • 7 dl råris

Gör så här

  • Brax-fishcakes

    1. Sätt ugnen på 240 C varmluft.
    2. Blanda ihop alla ingredienser och rulla ut fiskbollar som väger ca 50 g styck. Uteslut chilipulver helt för mindre hetta.
    3. Platta ut den lite till en fish cake och tillaga den till en innertemp på 65C (5-6 minuter).
    4. Alternativt kan du steka fiskkakorna ca 2-3 min per sida
  • Röd curry

    1. Smaka av med limejuice och salt och servera med råris och 2-3 fish cakes per portion, toppa med rostade sesamfrön.
    2. Koka råriset enligt instruktioner på förpackningen.
    3. Koka haricot verts och ställ åt sidan.
    4. Fräs vitlök och röd currypasta i olja, lägg ner paprika, morötter, kikärtor och purjolök i kastrullen och fräs ca 3 minuter.
    5. Häll över kokosmjölken och koka upp.

Kommentar från författaren

Braxen är en karpfisk som stormtrivs i Östersjön. Anledningen är att Östersjön är övergödd och att karpfiskar gillar just övergödda vatten. Historiskt sett har karpfiskar varit en del av vår nordiska kost. Men tiden har suddat ut den matkulturen och idag syns braxen mycket sällan på våra tallrikar. Det tycker jag är synd. För braxen är en hejare på att lagra fosfor – det ämne som bidrar till övergödningen i Östersjön. När vi tar upp braxen tar vi med andra ord upp fosfor och minskar på så sätt övergödningen. Dessutom behöver vi fiska på braxen eftersom det helt enkelt finns för många av dem vilket gör att ekosystemet inte fungerar optimalt. Braxen är också en mager fisk vilket gör att den inte samlar på sig tungmetaller från Östersjön som fetare fiskare dessvärre gör. Braxen fiskas av småskaliga och lokala fiskare med hållbara redskap vilket bidrar till både arbetstillfällen och landsbygdsutveckling. Sist men inte minst har beräkningar visat att braxen har ett koldioxidavtryck i nivå med bönor. Att servera braxenprodukter är med andra ord ett utmärkt – och gott – sätt att bidra till en friskare kropp på en friskare planet!

Näringsberäkning
  • Energi: 3 047.58 kJ
  • Kolhydrater: 65.03 g
  • Protein: 29.83 g
  • Fett: 36.75 g
Visa fullständig lista

Dietanpassningar

Innehåller Fisk, Sesamfrön och Soja


Remixa

Gillade du receptet men gett det en liten tvist?
Remixa och spara för dig själv eller dela med alla.


Mer om måltidsupplevelsen

Servering och upplägg

Servera gärna i en djup tallrik.

Receptkommentarer

Inga kommentarer