Rostad havregrynsgröt med rivet äpple och kanel
Genom att rosta havregrynen får de en fylligare smak
- Allergener:
- Gluten
Ingredienser
- 3 l havregryn, Ekologiska
- 6 l vatten
- 2 msk salt
- 10 g äpple
- kanel malen
Gör så här
- Värm ugnen till 190-200 grader.
- Lägg havregrynen i ett bleck och rosta dem i ca 10 min. Rör runt i blecket och rosta ytterligare 10 min. Havregrynen ska ha fått en gyllenbrunfärg, så de kanske behövs rostas ytterligare 5-10 min beroende på din ugn.
- Häll ner havregrynen i en rymlig kastrull. Tillsätt vatten och salt.
- Koka upp på lite mer än medelvärme, rör runt i gröten med jämna mellanrum. Låt koka/puttra i ca 5-10 min tills grynen lösts upp och du har en krämigt len konsistens på gröten
- Tvätta äpplena och riv dem på rivjärn, eller klyfta och riv dem i en matberedare. Lägg de rivna äpplena i en bunke och smaksätt med kanel efter tycke och smak.
- Smaka av gröten om det behövs mer salt och lägg upp de rivna äpplena i en skål.
Kommentar från författaren
Det går ju med fördel att rosta en större mängd havregryn i förväg och ha redo för att koka gröten när det väl är dags.
Gröten kommer att få en helt annan karaktär, och det går ju att experimentera med olika sorters gryn.
Sedan är det gott att smaksätta gröten med lite kardemumma och kanel redan vid kokningen.
Dietanpassningar
Innehåller Gluten
Utan Gluten: Glutenfria havregryn
Receptkommentarer
Inga kommentarer