Rostad havregrynsgröt med rivet äpple och kanel

Genom att rosta havregrynen får de en fylligare smak

Martin Österbrand
Kökschef, Saluhall Lokalen Alingsås och mitt företag Kitchen of Martin
Tillagningstid: 15 min
Förberedelsetid: 30 min
  • Allergener: 
  • Gluten

Ingredienser

portioner
  • 3 l havregryn, Ekologiska
  • 6 l vatten
  • 2 msk salt
  • 10 g äpple
  • kanel malen

Gör så här

    1. Värm ugnen till 190-200 grader.
    2. Lägg havregrynen i ett bleck och rosta dem i ca 10 min. Rör runt i blecket och rosta ytterligare 10 min. Havregrynen ska ha fått en gyllenbrunfärg, så de kanske behövs rostas ytterligare 5-10 min beroende på din ugn.
    3. Häll ner havregrynen i en rymlig kastrull. Tillsätt vatten och salt.
    4. Koka upp på lite mer än medelvärme, rör runt i gröten med jämna mellanrum. Låt koka/puttra i ca 5-10 min tills grynen lösts upp och du har en krämigt len konsistens på gröten
    5. Tvätta äpplena och riv dem på rivjärn, eller klyfta och riv dem i en matberedare. Lägg de rivna äpplena i en bunke och smaksätt med kanel efter tycke och smak.
    6. Smaka av gröten om det behövs mer salt och lägg upp de rivna äpplena i en skål.

Kommentar från författaren

Det går ju med fördel att rosta en större mängd havregryn i förväg och ha redo för att koka gröten när det väl är dags.
Gröten kommer att få en helt annan karaktär, och det går ju att experimentera med olika sorters gryn.
Sedan är det gott att smaksätta gröten med lite kardemumma och kanel redan vid kokningen.

Dietanpassningar

Innehåller Gluten

Utan Gluten: Glutenfria havregryn


Remixa

Gillade du receptet men gett det en liten tvist?
Remixa och spara för dig själv eller dela med alla.


Receptkommentarer

Inga kommentarer