Stacky's Bolognese

Det här är inte bara en av Sveriges mest populära rätter, det är också ett av grundrecepten i Frisk Mats remix-tävling. Den pågår mellan den 10 oktober och 6 november 2023. Läs mer om hur du deltar under "kommentarer från författaren”

Tillagningstid: 1 tim
Förberedelsetid: 30 min
  • Förskola , 
  • Grundskola , 
  • Gymnasieskola , 
  • Sjukhus (A-kost) , 
  • Äldreboende , 
  • Hemtjänst , 
  • Huvudrätt , 
  • Lunch , 
  • Lakto-ovo
  • Allergener: 
  • Bönor , 
  • Selleri , 
  • Spannmål

Det här receptet är en remix av:

Spagetti och köttfärssås

Ingredienser

portioner
  • 700 g Stacky's Original färs
  • 700 g nötfärs högst 10% fett
  • 360 g gul lök, hackad, fryst
  • 80 g tomatpuré
  • 360 g morot, skalad, tärnad
  • 360 g blekselleri, tärnad
  • 50 g vitlök, hackad, fryst
  • 150 g chilisås
  • 2 kg krossade tomater
  • 2 kg vatten
  • 50 g grönsaksbuljong, flytande
  • 100 g rapsolja
  • 1 g basilika, mängd efter tycke/smak, färsk/frusen
  • 1 g oregano, mängd efter tycke/smak, färsk/frusen
  • 1 g timjan, mängd efter tycke/smak, färsk/frusen
  • 1 g cayennepeppar, mängd efter tycke/smak, färsk/frusen
  • 1 g salt, mängd efter tycke/smak, färsk/frusen

Gör så här

    1. Stek nötfärsen i olja och krydda med salt och peppar.
    2. Stek Stacky´s färs på bleck I ugn med olja I botten, 150 grader 25-30 minuter.
    3. Skaka om blecken ett par gånger för jämn stekning.
    4. Tomatsåsen: Bryn gul lök, vitlök, blekselleri och morötter i steamkitteln tills det är genomkokt med lite färg.
    5. Tillsätt tomatpuré, cayenne och en del salt. Låt bryna ett par minuter.
    6. Tillsätt krossade tomater och ca häften av vattnet samt buljongen och låt det koka ihop 5-10 minuter.
    7. Tillsätt chilisås och örter samt hälften av återstående vatten mängd.
    8. Låt koka på medeltemp och smaka av.
    9. Tillsätt den stekta nötfärsen och den stekta Stacky's färsen i tomatsåsen
    10. Såsen behöver ett uppkok, ev. späd med resterande vatten och ev. mer om den är för tjock. Smaka av med valfria kryddor och kanske även flytande buljong och chilisås efter behag.

Kommentar från författaren

Hej alla kreativa kockar och matlagare där ute! Det här är ett av grundrecepten i vår remixtävling.

Så här gör du för att vara med och tävla om en utbildning i hållbar matlagning från Martin & Serveras Gastromerit:

  1. Skapa din egen remix: Din uppgift är att göra det här receptet på korvstroganoff bättre för både hälsa och klimat. Du kan till exempel minska korvmängden, eller byta ut andra ingredienser mot klimatsmarta, hälsosamma – och goda – alternativ. Låt kreativiteten få fritt spelrum!

  2. Dokumentera ditt kulinariska experiment: Ta bilder, skriv ner ditt recept och hur du gick tillväga för att göra din valda rätt mer klimatsmart, hälsosam och inte minst smakfull!

  3. Skicka in ditt bidrag: Dela ditt nya recept som en remix genom att trycka på knappen “Skapa en Remix” här nedanför! För att delta i tävlingen behöver du ha en medlemsprofil på friskmat.se. När du har skickat in ditt remixade recept är du med i tävlingen.

Receptets hållbarhetsscore
Näringsberäkning
  • Energi: 592.69 kJ
  • Kolhydrater: 6.35 g
  • Protein: 9.54 g
  • Fett: 8.05 g
Visa fullständig lista

Dietanpassningar

Innehåller Bönor, Selleri och Spannmål


Remixa

Gillade du receptet men gett det en liten tvist?
Remixa och spara för dig själv eller dela med alla.


Mer om måltidsupplevelsen

Näringsberäkning

  • Energimängd
    kJ
    592.69 kJ
    kcal
    141.23 kcal
  • Energiinnehåll
    Kolhydrater
    6.35 g
    Protein
    9.54 g
    Fett
    8.05 g
    Mättat fett
    1.57 g
    Enkelomättat fett
    4.37 g
    Fleromättat fett
    1.69 g
    Fibrer
    3.07 g
    Salt
    0.47 g
    Sockerarter
    4.17 g
    Järn
    2.13 mg
    Folat
    46.31 µg
  • Vitaminer
    B12
    0.54 µg
    C-vitamin
    12.38 mg
    D-vitamin
    0.02 µg
  • Omega 3
    EPA
    0 g
    DHA
    0 g

Receptkommentarer

Inga kommentarer