Svartpeppargravad torsk med ägg, potatis, savoykål

En uppdaterad klassiker! Den krispiga toppingen av torkade savoykålblad ger en underbar blandning av texturer tillsammans med den mjälla torsken.

Fredrik Eriksson
Kock och krögare, Långbro Världshus och Restaurang Nationalmuseum
Tillagningstid: 40 min
Förberedelsetid: 1 tim
  • Allergener: 
  • Fisk , 
  • Laktos , 
  • Mjölkprotein , 
  • Senap , 
  • Ägg

Ingredienser

port

Fisk

  • 1.5 kg torskrygg, eller torskfilé/skreifilé
  • 1 msk salt
  • 3 msk socker
  • 1 msk svartpeppar, grovt krossad
  • 3 msk dijonsenap, grov fransk , utrörd i olivolja
  • 3 msk olivolja

Sås

  • 9 dl vatten
  • 11/4 dl fiskfond
  • 1.5 st gul lök, fint hackad
  • 1 st vitlök, klyfta, skalad
  • 30 st vitpepparkorn, hela
  • 3 st lagerblad
  • 9 dl vitt vin, eller vitt matlagningsvin
  • 6 dl vispgrädde, eller liknade
  • 6 msk smör
  • 1 msk citronsaft
  • 3 msk majsstärkelse

Potatis

  • 24 st potatisar, skalade
  • 3 dl persilja, strimlad

Tillbehör

  • 1.5 st huvudsavoykål, strimlad (ljusa och mörka blad för sig)
  • 1 msk olja
  • 1 msk salt
  • 6 st kokt ägg, rivna
  • 1 st pepparrot, stor, skalad och riven

Gör så här

    1. Stycka torsken i 4 bitar eller ta fram portionsbitar. Blanda socker, salt och svartpeppar. Gnid in kryddorna runt fisken och låt stå och grava minst 1 timme.
    2. Blanda vatten, fiskfond, hackad lök, vitlök, vitpepparkorn, lagerblad och vitt vin i en kastrull. Låt koka upp och koka ca 10 min. Tillsätt grädde och koka ihop. Blanka av såsen med smör och smaksätt med citronsaft. Red såsen med majsstärkelse utrört i lite vatten till önskad konsistens.
    3. Skölj bladen på savoykålen och strimla de ljusa bladen för sig och de gröna för sig. Fördela de gröna bladen på en plåt och massera dem med 1 tsk olja och lite salt. Torka dem i ugn på 150 grader tills de är krispiga. Salta de ljusa bladen och ånga eller koka dem i vatten 3-4 min eller tills de mjuknat.
    4. Koka potatisen och krossa dem med potatisstöt, vänd runt med hackad persilja.
    5. Koka äggen, skala dem och riv dem på rivjärn.
    6. Skala och riv pepparrot.
    7. Fördela torsken på en plåt och stek i ugn på 200 grader till 48 graders innertemperatur.
    8. Fördela potatis på tallriken. Toppa med ljus savoykål, rivet ägg, frasig grön savoykål och färskriven pepparrot. Lägg torsken på sidan om och servera med såsen.

Kommentar från författaren


Vid tillagning för många personer behöver mängderna för såsen anpassas.

Näringsberäkning
  • Energi: 2 772.11 kJ
  • Kolhydrater: 38.68 g
  • Protein: 33.27 g
  • Fett: 34.55 g
Visa fullständig lista

Dietanpassningar

Innehåller Fisk, Laktos, Mjölkprotein, Senap och Ägg

Utan Laktos: Laktosfritt alternativ till grädde och smör

Utan Mjölkprotein: Mjölkfritt alternativ till grädde och smör

Utan Ägg: Ersätt med uteslut


Remixa

Gillade du receptet men gett det en liten tvist?
Remixa och spara för dig själv eller dela med alla.


Mer om måltidsupplevelsen

Näringsberäkning

  • Energimängd
    kJ
    2 772.11 kJ
    kcal
    654.21 kcal
  • Energiinnehåll
    Kolhydrater
    38.68 g
    Protein
    33.27 g
    Fett
    34.55 g
    Mättat fett
    18.25 g
    Enkelomättat fett
    10.51 g
    Fleromättat fett
    2.58 g
    Fibrer
    7.89 g
    Salt
    19.41 g
    Sockerarter
    12.22 g
    Järn
    2.5 mg
    Folat
    205.1 µg
  • Vitaminer
    B12
    2.36 µg
    C-vitamin
    90.73 mg
    D-vitamin
    3.4 µg
  • Omega 3
    EPA
    0.04 g
    DHA
    0.22 g

Receptkommentarer

Inga kommentarer