
Vietnamesisk färs i salladsblad
Här kommer ett recept på en fräsch rätt med vietnamesiska smaker som jag lovar kommer väcka liv i smaklökarna. Servera i salladsblad eller med ris för en matigare rätt.
Tillagningstid:
30 min
Förberedelsetid:
30 min
Ingredienser
portioner
Färs
- 1 g svenskodlad vegofärs (gråärt, åkerböna, sötlupin och raps)
- 4 dl rapsolja
- 375 g blandad svamp, gärna shiitake eller champinjoner, hackad
- 1 st purjolök, eller salladslök, finhackad
- 5 st vitlöksklyftor, riven
- 21/2 msk ingefära, färsk riven
- 21/2 msk rostad sesamolja
- 1 msk sirap, eller honung
- 1 tsk chiliflakes
- 2 msk soja, ljus
Dippsås
- 5 msk limejuice
- 1 tsk chiliflakes
- 2.5 st vitlöksklyftor, riven
- 5 msk soja, ljus
- 31/3 msk sirap, eller honung
- 21/2 dl vatten
- 31/3 msk mynta, hackad
- 31/3 msk koriander, hackad
Till servering
- salladsblad eller ris
- st lime
- ev. andra grönsaker
Gör så här
Dippsås
- Blanda ingredienserna till dippsåsen och ställ åt sidan.
Färs
- Bryn svampen i 3 msk olja och lägg sedan åt sidan.
- Bryn färsen i resten av olja till gyllenbrun och krispig. Det går också bra att rosta i ugnen på 200 grader i ca 10 minuter. Rör om emellanåt.
- Blanda övriga ingredienser till färsen i en skål. Tillsätt blandningen i den färdigstekta färsen. Rör om och smaka eventuellt av med lite salt. Häll upp i en serveringsskål.
- Servera färsen med krispiga salladsblad, färsk mynta, jordnötter och dippsås. Tips: rätten kan med fördel serveras med fler goda grönsaker och dippsåser. Hoppas det smakar!
Kommentar från författaren
Den här rätten har jag serverat vid många olika tillfällen och brukar alltid vara uppskattad. Koriander kan vara en vattendelare. Så servera dippsåsen på sidan. Ett tips är att lyxa till det lite extra med chilimajonnäs.
- Näringsberäkning
Det saknas värden för flera ingredienser
- Energi: 1 629.89 kJ
- Kolhydrater: 8.48 g
- Protein: 1.67 g
- Fett: 39.12 g
- Visa fullständig lista
Receptkommentarer
Jag tror att viktangivelsen till färsen är lite fel.