Vietnamesisk färs i salladsblad

Här kommer ett recept på en fräsch rätt med vietnamesiska smaker som jag lovar kommer väcka liv i smaklökarna. Servera i salladsblad eller med ris för en matigare rätt.

Agnes Ros
Matkreatör & Content Manager, Färsodlarna
Tillagningstid: 30 min
Förberedelsetid: 30 min
  • Äldreboende , 
  • Hemtjänst , 
  • Gymnasieskola , 
  • Smårätter & tapas , 
  • Middag , 
  • Lunch , 
  • Huvudrätt , 
  • Förrätt , 
  • Vegetarisk , 
  • Vegansk

Ingredienser

portioner

Färs

  • 1 g svenskodlad vegofärs (gråärt, åkerböna, sötlupin och raps)
  • 4 dl rapsolja
  • 375 g blandad svamp, gärna shiitake eller champinjoner, hackad
  • 1 st purjolök, eller salladslök, finhackad
  • 5 st vitlöksklyftor, riven
  • 21/2 msk ingefära, färsk riven
  • 21/2 msk rostad sesamolja
  • 1 msk sirap, eller honung
  • 1 tsk chiliflakes
  • 2 msk soja, ljus

Dippsås

  • 5 msk limejuice
  • 1 tsk chiliflakes
  • 2.5 st vitlöksklyftor, riven
  • 5 msk soja, ljus
  • 31/3 msk sirap, eller honung
  • 21/2 dl vatten
  • 31/3 msk mynta, hackad
  • 31/3 msk koriander, hackad

Till servering

  • salladsblad eller ris
  • st lime
  • ev. andra grönsaker

Gör så här

  • Dippsås

    1. Blanda ingredienserna till dippsåsen och ställ åt sidan.
  • Färs

    1. Bryn svampen i 3 msk olja och lägg sedan åt sidan.
    2. Bryn färsen i resten av olja till gyllenbrun och krispig. Det går också bra att rosta i ugnen på 200 grader i ca 10 minuter. Rör om emellanåt.
    3. Blanda övriga ingredienser till färsen i en skål. Tillsätt blandningen i den färdigstekta färsen. Rör om och smaka eventuellt av med lite salt. Häll upp i en serveringsskål.
    4. Servera färsen med krispiga salladsblad, färsk mynta, jordnötter och dippsås. Tips: rätten kan med fördel serveras med fler goda grönsaker och dippsåser. Hoppas det smakar!

Kommentar från författaren

Den här rätten har jag serverat vid många olika tillfällen och brukar alltid vara uppskattad. Koriander kan vara en vattendelare. Så servera dippsåsen på sidan. Ett tips är att lyxa till det lite extra med chilimajonnäs.

Näringsberäkning

Det saknas värden för flera ingredienser

  • Energi: 1 629.89 kJ
  • Kolhydrater: 8.48 g
  • Protein: 1.67 g
  • Fett: 39.12 g
Visa fullständig lista


Remixa

Gillade du receptet men gett det en liten tvist?
Remixa och spara för dig själv eller dela med alla.


Mer om måltidsupplevelsen

Näringsberäkning

Det saknas värden för flera ingredienser

  • Energimängd
    kJ
    1 629.89 kJ
    kcal
    352.17 kcal
  • Energiinnehåll
    Kolhydrater
    8.48 g
    Protein
    1.67 g
    Fett
    39.12 g
    Mättat fett
    3 g
    Enkelomättat fett
    23.23 g
    Fleromättat fett
    11.11 g
    Fibrer
    1.25 g
    Salt
    1.93 g
    Sockerarter
    7.83 g
    Järn
    0.63 mg
    Folat
    13.14 µg
  • Vitaminer
    B12
    0.03 µg
    C-vitamin
    0.8 mg
    D-vitamin
    0.04 µg
  • Omega 3
    EPA
    0 g
    DHA
    0 g

Receptkommentarer

Jag tror att viktangivelsen till färsen är lite fel.