Zucchiniplättar

En favorit från Frisk Mats initiativtagare Anna. En favorit både hos barnen och de äldre i familjen.

Anna Lindelöw Mannheimer
Ordförande, Föreningen Frisk Mat
Tillagningstid: 30 min
  • Allergener: 
  • Gluten , 
  • Spannmål , 
  • Ägg , 
  • Ärtor

Ingredienser

portioner
  • 4 st zucchini, stora
  • 1 tsk salt
  • 600 g kikärtor
  • 5 st ägg
  • 1 dl havremjöl, (mixa havregryn om du inte har havremjöl)
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 msk paprikapulver
  • 2 tsk spiskummin
  • 1 krm cayennepeppar
  • 3 msk rapsolja, till stekning

Gör så här

    1. Riv zucchinin grovt, strö över salt och rör om. Låt stå i 20 min och krama sedan ur vätskan.
    2. Medan zucchini drar, mixa kikärtor, havremjöl, ägg, vitlök och kryddor i en matberedare till en slät smet. Rör ner den urkramade zucchinin.
    3. Klicka ut plättar i rikligt med olja i en stekpanna eller på ett stekbord. Stek några minuter på varje sida, tills gyllene.

Kommentar från författaren

De här biffarna går hem hos de flesta, såväl barn som äldre. Servera dom gärna med en fetaostsås, mathavre eller andra gryn och en krispig sallad.

Receptets hållbarhetsscore
Näringsberäkning
  • Energi: 823.63 kJ
  • Kolhydrater: 16.55 g
  • Protein: 9.38 g
  • Fett: 9.14 g
Visa fullständig lista

Dietanpassningar

Innehåller Gluten, Spannmål, Ägg och Ärtor

Utan Gluten: glutenfria havregryn

Utan Spannmål: Ersätt med vetemjöl

Utan Ägg: aquafaba / kikärtsspad


Remixa

Gillade du receptet men gett det en liten tvist?
Remixa och spara för dig själv eller dela med alla.


Mer om måltidsupplevelsen

Servering och upplägg

Servera gärna med en god röra och toppa med lite kryddgrönt för att locka fram aptiten hos matgästerna.

Receptkommentarer

Inga kommentarer