Aktuellt från föreningen

Två år med Frisk Mat: våra mest klickade artiklar

Aktuellt från föreningen

Två år med Frisk Mat: våra mest klickade artiklar

Under de senaste två åren har vi utforskat en mängd olika ämnen för att guida våra läsare i att göra matval som främjar hållbarhet, välbefinnande och hälsa. Vilka ämnesområden och artiklar har varit mest intressanta enligt er läsare? Här kommer en sammanställning på våra mest klickade artiklar.

Tänk att få komma till skolan och gå in i klassrummet där en frukost står uppdukad för eleverna som man kan äta under första lektionen. I bland annat  Gränbyskolan i Uppsala har man testat att servera alla elever frukost för att ge dem lika förutsättningar för god energi och inlärning.


Läs mer

En tredjedel av skolorna i Sverige erbjuder eleverna frukost idag, men det är inget krav. I artikeln nedan kan du läsa mera om resonemanget och de olika modellerna som diskuteras för frukost i skolan. Du hittar artikeln här .


Världen är en spegling av oss själva, där vi skapat de problem vi står inför idag. Det betyder också att vi är nyckeln för att ändra riktning. Vi behöver börja med oss själva och vår emotionella mognad.

Inner Development Goals, IDG, handlar om FN’s Globala mål i Agenda 2030 och är ett initiativ grundat i insikten att utvecklingen går för långsamt. I den här artikeln berättar Hannah Boman om hur IDGs 5 dimensioner av utveckling ska lyftas fram som ett ramverk för att stödja vår inre utveckling i riktning mot att uppfylla FN’s 17 klimatmål.


Läs mer

Svaren på hur personlig utveckling är viktigt för att öka takten mot de mål som satts upp finner du i en intervju med Hanna Boman. Du hittar artikeln här .


Det har pratats och skrivits mycket om Typ 2-diabetes de senaste åren men den medfödda typen av diabetes, Typ 1-diabetes, har det varit lite tystare kring. Flera studier väntar i kulisserna och kommer sannolikt att ha inverkan på de kostråd som vi ser idag, ändå är det en enorm skillnad på hur det är att leva med Typ 1-diabetes idag jämfört med för några år sedan.


Läs mer

Det kräver en hel del av personer med Typ 1-diabetes för att hålla ett balanserat blodsocker vid alla måltider, men idag är det fullt möjligt att njuta av vanlig mat även med denna diagnos. I den här artikeln får du läsa om hur man med hjälp av måltidsanpassade insulindoser kan äta enligt de vanliga kostråden. Du hittar artiklen här .



Dysfagi är ett tillstånd som kan förekomma vid bland annat demens, neurologiska sjukdomar och stroke. Denna funktionsnedsättning innebär utmaningar med att tugga och svälja, vilket ofta kräver specifika anpassningar av matens konsistens. Ibland kan även mängden mat behöva anpassas då det kan vara jobbigt att äta, och i dessa fall behöver fortsättningsvis också näringstäthet eller måltidsfrekvens justeras för att individen ska tillgodose sig den näring de behöver.


Läs mer

I artikeln den här artikeln listas sju tips på hur måltider kan underlättas för personer med Dysfagi. Du hittar artikeln här .


Hur viktig är struktur och måltidsmiljö för barn med selektivt ätande? I den här artikeln tittar vi närmare på diagnosen AFRID, Aviodant/Restrictive Food Intake Disorder. Vad kan ligga bakom och hur kan vuxenvärlden se till att den fysiska såväl som den känslomässiga miljön kan verka så stöttande och inkluderande som möjligt?


Läs mer

Vi intervjuar Lisa Dinkler, forskare vid Vid Karolinska Instiututet, som ger oss en djupare insikt i hur barn med AFRID kan få den hjälp de behöver för att med små steg närma sig ett med varierat näringsintag. Du hittar artiklen här .

Dela: