
Måltidsvänner sätts in i kampen för noll undernäring bland våra äldre
Måltidsvänner sätts in i kampen för noll undernäring bland våra äldre
Kävlinge kommun är sedan 2019 en av pilotkommunerna för det nationella projektet Nollvisionen för undernäring hos äldre. Det senaste projektet innebär en måltidstjänst för seniorer som med hjälp av bildstöd kan beställa mat som levereras till hemmet. Vid intervjutillfället är projektet i full gång och avslutas inom ett par veckor. Ellen Hugosson, måltidsutvecklare inom Kävlinge, låter meddela att maten och servicen är mycket uppskattad hos seniorerna.
Hej Ellen Hugosson, måltidsutvecklare i Kävlinge kommun. Ni har ju blivit utvalda som pilotkommun för projektet Nollvisionen för undernäring hos äldre, vad innebär projektet?
Som pilotkommun i Nollvisionen har vi förmånen att få utföra projekt inom de samverkansområden som Nollvisionen arbetar med - identifiering, tillgång, ensamhet, kunskap och beslutsunderlag. Vi kan inte utrota undernäringen på egen hand men tillsammans i partnerskapet har vi goda förutsättningar. Under arbetets gång kan vi inventera och förbättra våra arbetssätt, rutiner, insatser och service i kommunen och inspirera andra till att hoppa på!
Hur lång tid sträcker sig ert arbete som pilotkommun?
Fram till 2025 finansieras projektet av Vinnova, efter det ska innovationerna ha blivit till modeller, eller system, som kommuner och regioner inför i sitt arbetssätt och visionen är att vi år 2030 inte har någon undernäring hos äldre i Sverige.
Ett projekt i form av en måltidstjänst för seniorer med hemtjänst startades upp våren 2022, kan du berätta lite mer om det och hur många som deltar i projektet?
Vi har 20 deltagare, seniorer i ordinärt boende med hemtjänst, som får mat levererad 3 ggr/v under 10 veckors tid. Utbudet är varierat och man kan komponera så att det blir individuellt anpassat.
Finns det alltså möjlighet för deltagarna att beställa specialkoster och konsistensanpassad kost?
Ja, det gör det!

Hur fungerar det rent praktiskt med beställningarna?
Beställning sker digitalt med bildstöd, hemtjänstpersonalen hjälper till – man kan alltså se bilder på maten som erbjuds.
Bra initiativ med bildstöd, det är något som vore önskvärt i alla kommuner, både på äldreboenden och vid måltidstjänster. Hur kan en veckomeny se ut och finns det något annat än lunch att beställa, tänker på dessert eller mellanmål?
En veckomeny erbjuder husmanskosträtter, alltid fisk, vegetariskt och soppa. Det finns flera alternativ att välja mellan, även olika kolhydrater till samma huvudkomponent erbjuds. Även råkostsallad finns med i utbudet.
Det finns desserter och olika mellanmål (smoothie, mjuka kakor och något lite salt som förslagsvis kan ätas på kvällen eller som förrätt).
Vilka är kostnaderna för de som deltar?
Kostnaden är 70 kronor per dag, projektet är subventionerat av Vinnova.
Beställning sker digitalt med bildstöd, hemtjänstpersonalen hjälper till – man kan alltså se bilder på maten som erbjuds.
Det är ju inte bara näringen i måltiden som är viktig, utan också att få en bättre måltidsupplevelse. Kunskapen om måltidens betydelse är idag låg och för att förhindra undernäring behöver kunskapen inom vård och omsorgens grupper öka. Vilka utbildningar tycker ni är viktiga, och har er personal tagit del av några?
Livsmedelssäkerhet, näringslära och praktiska tips kring måltidssituationen är några av de viktigaste. På våra måltidsmöten delas kunskap bl.a. om näringslära, måltidsordning och tips på bra produkter/mellanmål och måltidsmiljöns betydelse. Vi har just påbörjat ett nytt utbildningskoncept med en digital kunskapsbank som vi prenumererar på. Här finns kunskap att inhämta för många olika yrkesroller i kommunen.
Nollvisionsprojektet tittar ju på hur undernäring kan förebyggas och hur måltiden kan bli en social stund för fler äldre. Hur gör ni i Kävlinge för att få en helhetsbild med allt från en vällagad måltid till en trevlig och social stund?
Vi arbetar med FAMM-modellen, vi har en måltidsstrategi med tillhörande handböcker, vi erbjuder måltidsvän till seniorer i ordinärt boende. Föreläsningar erbjuds på träffpunkterna och matlagningskurser lanseras till hösten. På säbo har vi ett måltidsabonnemang baserat på livsmedelverkets rekommendation om bra mat för äldre, och så har vi ett riktigt härligt gäng måltidspersonal i köket som är väldigt engagerade och fantastisk vård och omsorgspersonal.
Vilket trevligt initiativ med en måltidsvän! Det kan säkert vara en av de viktigaste delarna med en trevlig måltid, att inte behöva äta den i ensamhet.
För er som undrar vad som menas med FAMM-modellen, det står för Five Aspects Meal Model och belyser de fem aspekterna rummet, mötet, maten, styrsystemet och stämningen. Syftet är att ge en måltidsupplevelse som kan jämföras med en trevlig familjemiddag.
Ett liknande projekt genomfördes hösten 2021, hur ser det ut jämfört med vårens projekt?
Från projektet 2021 tog vi med oss lärdomar in i pågående projekt bl.a. att deltagarna från höstens projekt önskade mer smak på maten, mer husmanskost, ett enklare sätt att beställa på samt att nuvarande projekt pågår under längre tid. Bildstöd provas och en kostnadskalkyl för att visa på nyttan av förebyggande åtgärder mot undernäring.
Hur mäter ni resultaten i projektet? Är det genom enkätundersökningar, hälsokontroller eller något annat?
Vi har enkätundersökningar, både för självskattning av hälsa och för utvärdering av måltider samt viktmätning.
Om Ellen Hugosson
Namn: Ellen Hugosson
Titel: Måltidsutvecklare för omsorgen i Kävlinge kommun, projektledare för Kävlinges deltagande i Nollvisionen för undernäring hos äldre.
Arbetar för: Kävlinge kommun
Utbildning: Gastronom, sjuksköterska
Äter helst: Allt gott
Favoritråvara: Potatis
Inspireras av: Enkla lösningar