Aktuellt från föreningen

"Om du tror att du är för liten för att göra skillnad, försök att sova med en mygga i rummet."

Aktuellt från föreningen

"Om du tror att du är för liten för att göra skillnad, försök att sova med en mygga i rummet."

Citatet som är rubrik till den här texten kommer från Dalai Lama, och är ord som jag ofta vänder mig till när jag känner maktlöshet inför alla de utmaningar som vi står inför. När jag häromkvällen satt och funderade på ett ämne till den här sommarkrönikan så surrade en mygga in i rummet – och plötsligt kändes det givet. Vi måste prata mer om att ingen av oss är för liten för att göra skillnad för vår omgivning.

Vi lever i en värld där det är lätt att känna sig överväldigade av de stora problemen som omger oss. Vi frågar oss själva om våra enskilda insatser verkligen kan göra någon skillnad. Så inför hängmatte-säsongen (och för all del även alla andra delar av året) vill vi skicka med dig som läser det här att även de minsta handlingarna kan ge upphov till en betydelsefull förändring i vår omgivning.


Lita på styrkan i dina handlingar

Det är lätt att förlora tron på vår förmåga att påverka förändring. Men det är viktigt att komma ihåg att förändring börjar med individen. Varje gång du väljer att agera i enlighet med dina värderingar, sprider du en våg av inspiration och positivitet runt dig. Varje vänlig handling, vare sig det är att lägga lite extra kärlek i lunchen du ska servera, stödja en kollega i en utmaning eller vara medveten om hur dina handlingar påverkar miljön, skapar en kedjereaktion som kan ge upphov till stora förändringar.

Att göra skillnad kräver medvetenhet. Genom att lära dig om de problem som berör din omgivning, kan du bli en resurs för förändring. Dela med dig av din kunskap till andra och hjälp till att sprida medvetenhet. Genom att inspirera andra att bli medvetna om problemen och hur de kan bidra till att lösa dem, kan vi tillsammans skapa en starkare och mer engagerad gemenskap.

Tro på din förmåga att påverka

Det är avgörande att du tror på din egen förmåga att göra skillnad. Sluta tvivla på dig själv och inse att du har kraften att förändra världen. När du börjar tro på din egen potential och sätter igång med handling, kommer du att märka hur dina insatser sprider sig som ringar på vattnet. Ditt engagemang och din beslutsamhet kommer att inspirera andra att följa ditt exempel och skapa en ännu större inverkan.

Dalai Lamas citat påminner oss om den enorma kraften i små handlingar. Vi behöver inte vara kändisar, politiker eller ledare för att göra skillnad. Genom att agera i linje med våra värderingar, utbilda oss själva och sprida medvetenhet, kan vi skapa en positiv förändring i vår omgivning. Varje individ har potentialen att påverka världen, och det är genom våra kollektiva ansträngningar som små handlingar kan bli till en mäktig kraft för förändring. Så låt oss nu ta ledigt i några veckor och komma tillbaka med energin att ta tillvara på vår fulla potential.

Glad sommar!

PS. Till hösten kan du boka inspirationsföreläsningen "10 sätt att göra positiv skillnad". Helt kostnadsfritt. Vill du veta mer så boka ett förutsättningslöst 15 minuters-möte här.

Dela: